RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Націоналізацію "ПриватБанку" можуть офіційно скасувати: що відомо

Конституційний суд України відновив справу, в результаті якої закон про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб може бути визнаний неконституційним.

З відповідним листом через виниклу загрозу державного масштабу в економічній сфері до президента Володимира Зеленського звернулася голова Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Світлана Рекрут.

В зв'язку з ситуацією, що склалася, очільниця ФГВФО просить президента скликати Раду національної безпеки України.

Як повідомляється, КСУ з 25 квітня 2016 року за поданням Верховного суду України (ВСУ) розглядає питання відповідності норм закону про ФГВФО Конституції України. 16 червня 2020 року справа, яка пролежала чотири роки на полиці в Конституційному суді України (КСУ), була відновлена.

"Мета цього подання — визнання неконституційним Закону України „Про систему гарантування вкладів фізичних осіб“, — йдеться у листі.

У листі стверджується, що "задоволення КСУ конституційного подання в повному обсязі миттєво виведе за межі правового поля весь інститут системи гарантування вкладів, виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків".

"Наслідки використання такого прецеденту в конституційному поданні матиме катастрофічний характер як окремо для діяльності Фонду, Кабінету міністрів, Національного банку України та інших органів, так і для стабільності всієї фінансової системи України в цілому", — наголошується в листі.

Зокрема:

— унеможливить вивід неплатоспроможних банків з ринку і задоволення вимог вкладників та інших кредиторів таких банків;

— скасує вимоги до пов’язаних з неплатоспроможними банками осіб щодо відшкодування шкоди (збитку) банку і його кредиторам;

— унеможливить виконання Україною взятих на себе зобов’язань у рамках діючих міжнародних програм і меморандумів.

"Крім цього, важливим питанням також є питання легітимності прийнятих Фондом рішень з дня прийняття закону, в тому числі по АТ КБ Приватбанк", — наголошується у листі.

Нагадаємо, Верховний суд в межах розгляду справи ПриватБанку визнав братів Суркісів пов'язаними з банком особами, а також підтвердив законність обміну їх депозитів на акції банку, які згодом були викуплені державою.