RU  UA

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Найбільший банк Німеччини під загрозою банкрутства: чи накриє Європу фінансова криза

Найбільший за розмірами активів банк Німеччини Deutsche Bank зіштовхнувся з проблемами. Його акції у березні втратили понад одну п'яту своєї вартості, а 24 березня обвалилися майже на 15%, що є рекордним показником за останні три роки.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Як пише Forbes, ситуація, що склалася в банку, обумовлена різким зростанням вартості кредитних дефолтних свопів банку — так званих страховок від дефолту.

Читайте також: Один із топ банків світу опинився на межі краху: що відомо

Про проблеми Deutsche Bank говорять уже давно. Зокрема, ризики банкрутства були у 2016 році, а востаннє серйозні побоювання щодо нього лунали у жовтні 2022 року. І тоді, до речі, Deutsche Bank згадувався разом із Credit Suisse - другим за величиною банком Швейцарії, який також має проблеми.

Справа в тому, що менеджери обох банків надто захоплювалися інвестуванням у високоприбуткові, але досить ризикові активи.

По суті, до ситуації, що склалася зараз, Deutsche Bank та Credit Suisse йшли роками, якщо не десятиліттями. Просто сьогодні різні фактори зійшлися в одній точці, і це зумовило кризу.

"Ринки думали, що після кейсів SVB, Credit Suisse центробанки у США та Європі поставлять на паузу підвищення ключових ставок (які і спричинили деякі проблеми у банках), але Fed (ФРС) та ECB (Європейський центральний банк, ЄЦБ) показали, що стабільність цін для них все ще завдання, яке важливіше, ніж питання фінансової стабільності, або що ризики для фінстабільності не такі великі, щоб змінювати монетарну політику", - написав у Facebook заступник виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді (МВФ) Владислав Рашкован.

Що буде далі?

Фінансовий аналітик Олексій Кущ вважає, що Deutsche Banк збанкрутувати не дадуть.

"Доведеться друкувати багато грошей", - заявив експерт.

Німецький канцлер Олаф Шольц запевняє, що причин для занепокоєння немає. У свою чергу, голова Європейського Центробанку Крістін Лагард заявила, що банківський сектор єврозони залишається стабільним.

Впливовий журнал The Economist, аналізуючи ситуацію з Deutsche Bank, пише, що завдяки діям європейських регуляторів більшість ризиків банків ЄС хеджовані.

Крім того, як зазначає The Economist, Deutsche Bank, на відміну від Credit Suisse, є прибутковим і 70% його депозитів застраховані (у Credit Suisse майже не було застрахованих вкладів).

Тому сьогодні є привід для обережного оптимізму, що ситуація у певних банках, зокрема у Deutsche Bank, не вийде з-під контролю, і повторення світової фінансової кризи, як у 2008 році, не буде. Але абсолютної впевненості у цьому немає. Це залежатиме від різних подій вже найближчим часом.

Нагадаємо, у США всього за кілька днів збанкрутували два банки, стало найбільшим крахом у банківській сфері з часів світової фінансової кризи 2008 року.

  • Вас може зацікавити:

Квітень здивує: експерт озвучив новий прогноз курсу долара

Грандіозний "шухер": Швейцарія почала перевіряти рахунки заможних росіян

Знаменитий банк звинуватили у пособництві нацизму через діяльність у Росії: подробиці скандалу