RU  UA

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Втрутився несподіваний чинник: яким буде курс долара в 2023 році

Валютний ринок України, зокрема курс долара, у 2023 році залежатиме не тільки від економічної ситуації й подій на фронті повномасштабної війни, а ще й від терористичних російських обстрілів критичної інфраструктури.

Про це написав аудитор і керівний партнер Crowe Артем Ковбель у своїй колонці для ЕП.

У прогнозах щодо курсу долара на 2023 рік раніше враховували відносну стабільність гривні, урядовий пакет підтримки української промисловості, транші фінансової допомоги, збільшення запасів золотовалютних резервів, успішність "зернового коридору" тощо.

Читайте також: Долари чи генератори: як українцям зберегти заощадження під час війни

Водночас не передбачалося, що країна-терористка Росія почне настільки масовані терористичні обстріли української критичної інфраструктури.

"Але в результаті маємо критичний рівень пошкоджень в енергетичному секторі та істерію в ЗМІ про можливу евакуацію Києва. По-друге, зростають темпи світової інфляції. Для боротьби з нею ФРС США постійно підвищує облікову ставку, востаннє це сталося зовсім нещодавно — на початку листопада. І якщо в березні ставка дорівнювала майже до нуля, то тепер її діапазон становить 3,5-4%. Це призводить до зміцнення долара і, відповідно, до девальвації інших валют", - пояснив аудитор.

Крім того, загроза стабільності гривні - нестача валюти у фінансовій системі України.

"Нехай її кількість сильно збільшилася, і навіть сама гривня помітно зміцнилася, але все це — тимчасовий успіх. Він став можливий завдяки діям НБУ (серед них — забезпечення банківських кас готівковою валютою, підвищення граничної суми валюти, яку клієнти можуть купувати в банках під тримісячні депозити, дозвіл купівлі валюти на шестимісячний депозит для фізосіб)", – додав Ковбель.

Економічна ситуація в 2023 році залежатиме від повномасштабної війни: чи будуть продовжуватися масштабні обстріли, чи спробують зірвати "зерновий коридор", чи повториться спроба вторгнення на півночі України. Ще один ризик - введені НБУ депозити.

"Якщо люди не будуть їх продовжувати, а будуть масово знімати гроші – знову почнеться відтік валюти, і гривня знову ослабне. Інакше кажучи, поточне зміцнення курсу — річ непередбачувана і може в будь-який момент змінитися в гірший бік. А значить у будь-який момент ми можемо побачити долар і по 40, і навіть по 50", – резюмував експерт.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що буде з курсом гривні до кінця 2022 року.