RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

"Слуги народу" готують неприємний "сюрприз" для пенсіонерів: що хочуть змінити з 2023 року

Народні депутати пропонують знизити пенсійний вік для матерів, які народили і виховали дитину до шестирічного віку. В той же час пропонується з 2023 року підвищувати пенсійний вік для всіх громадян щорічно на один місяць.

Про це йдеться в проекті закону № 5566, яким передбачається внесення змін до Закону України " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування ".

Група народних депутатів від партії "Слуга народу", які виступили ініціаторами законопроекту, відзначають, що в Україні дуже важливо покращити пенсійну систему в контексті підтримки матерів, що дозволить протистояти наслідкам демографічної ситуації в країні. Ініціативою "слуг" пропонується підтримати матерів у сфері пенсійного забезпечення, незалежно від того, є сім'я багатодітною чи ні.

Зокрема, в разі ухвалення проекту закону жінки, які народили дитину і виховали її до шестирічного віку, мають право на зменшення пенсійного віку на шість місяців. Дане зменшення може бути застосоване до кожної дитини, але при цьому пенсійний вік для жінок не може бути знижений більш ніж на три роки.

Також проект документу пропонує з 1 січня 2023 року збільшувати щорічно на один місяць вік, який дає право на призначення пенсії за віком, до 1 січня 2035 року. Як зазначається, до 2035 року пенсійний вік в Україні підвищиться на один рік і складе 61 рік.

"З метою збалансування доходів і видатків Пенсійного фонду через зниження пенсійного віку для матерів, які народили і виховали дитину до шестирічного віку, проєктом Закону пропонується з 1 січня 2023 року збільшення пенсійного віку на один місяць на рік, що, в свою чергу, не дозволить коефіцієнту заміщення в значній мірі знижуватися для наступного покоління ", - пояснюють автори документа.

Автори проекту закону звернули увагу на те, що в більшості країн, де ще раніше була інша ситуація, зараз встановлений законодавством вік для виходу на пенсію становить не менше 65 років. Йдеться про Бельгію, Данію, Фінляндію, Австрію, Швецію, Швейцарію, Іспанію та Велику Британію, де пенсійний вік поступово збільшують до 67 років.

"З огляду на те, що Україна у 2020 році піднялася з 80-го на 63-е місце в світовому рейтингу за значенням індексу соціального прогресу (Social Progress Index) серед 163 країн з показником індексу 73,38 бала проти 66,97 в 2019 році, ми, посилюючи соціальну рівновагу, повинні враховувати зв'язок всіх сфер з соціальною захищеністю, в тому числі і пенсійне забезпечення", - пояснили законодавці.

Як повідомляв "Апостроф", Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді відхилити законопроекти, які передбачають введення в Україні накопичувальних пенсій.