RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Росія повинна відшкодувати всі завдані збитки: на Заході шукають дієвий механізм компенсації

Головним джерелом для виплат компенсацій українцям за шкоду, завдану Росією, мають стати російські державні активи, які заморожені по всьому світу в рамках санкцій проти країни-агресорки.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла заступник голови Офісу президента України Ірина Мудра.

Читайте також: Які документи потрібні для компенсації збитків, завданих Росією: детальне роз’яснення

Як відомо, з 2 квітня 2024 року почався прийом заяв про завдану РФ шкоду до Міжнародного реєстру збитків.

За словами Ірини Мудрої, без фінансового наповнення Реєстр залишиться тільки списком втрат і постраждалих, тому потрібно шукати джерела його фінансування.

"Найкраще, якщо таким джерелом стане добра воля Російської Федерації компенсувати завдану нею шкоду. Тоді до фонду може надходити частина прибутку від її зовнішньоторговельних операцій. Так було, наприклад, в прецеденті Іраку і Кувейту, коли Ірак перераховував 30% прибутків від продажу нафти на компенсації за свою агресію", - розповіла вона.

Проте є великі сумніви, що РФ погодиться на такий варіант.

"Саме тому на даний момент ми і наші зарубіжні партнери вбачаємо найбільш реальним ресурсом російські державні активи, заморожені в різних країнах, - каже Ірина Мудра. - Зараз триває обговорення можливості конфіскації цих активів. Пропонується застосування такої юридичної доктрини як контрзахід".

Вона пояснила, що в рамках цієї доктрини всі країни, які зазнали втрат від російської агресії (а це не тільки Україна, але й держави, які несуть витрати на підтримку українських біженців, фінансову і військову допомогу тощо), мають вживати заходів для компенсації шкоди, завданої діями країни-агресора: "Це дає їм право застосувати контрзахід - зняття суверенного імунітету з російських державних активів і передача їх жертві агресії".

І, якщо стосовно використання для цих цілей прибутків від заморожених активів фактично немає юридичних перепон, то щодо самих активів все набагато складніше.

"Європейців хвилюють не лише юридичні аспекти. У багатьох фахівців виникає питання, як конфіскація суверенних активів вплине на фінансову систему ЄС, чи не підірве довіру до неї з боку інвесторів і не потягне економічні втрати, - пояснює Ірина Мудра. - Ми, в свою чергу, переконуємо партнерів, що набагато більші втрати будуть, якщо Росія переможе Україну і піде далі на Європу".

Але навіть якщо буде прийнято рішення про конфіскацію заморожених російських активів, їх все рівно не вистачить на те, щоб компенсувати всі збитки, нанесені РФ.

"За оцінками міжнародних експертів, втрати тільки держави від російської агресії вже перевищили 486 мільярдів доларів. Якщо до цього додати ще збитки громадян і бізнесу, сума буде принаймні вдвічі більшою. Тому, коли буде завершено процес формування компенсаційного механізму, доведеться шукати додаткові кошти, - каже Мудра. - Ми не виключаємо, що одним з реальних способів може стати оподаткування основних предметів російського експорту - енергоносіїв, золота, діамантів тощо. Країни-імпортери можуть впровадити додатковий податок, який буде направлятися до Компенсаційного фонду. Наша задача - переконати інші країни, що такий крок є реальним і доцільним".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Є кілька способів, як відшкодувати збитки за рахунок Росії – заступник голови Офісу президента Ірина Мудра

  • Вас також може зацікавити:

Лідери ЄС вирішили передати Україні доходи від заморожених активів РФ

Якщо Штати не дадуть гроші, у нас залишиться два варіанти - нардеп Юлія Клименко

Українці можуть оформити карту "єВідновлення": що потрібно знати