RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Зовнішня торгівля

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

"Проти російського зерна чомусь не протестують": в чому криється причина блокади кордону в Польщі

Вимоги польських протестувальників, які блокують пункти пропуску на кордоні з Україною, не мають відношення до нашої країни.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: "Валіть додому, невдячні": поляки продовжують протест проти України, фото і відео

З 9 лютого польські фермери розпочали акції протесту на кордоні з Україною і згодом заблокували усі пропускні пункти, причому на більшості з них не дають проїзду не лише вантажівкам, але й легковим авто і автобусам.

"Більшість питань у фермерів не мають стосунку до України, — розповів виданню заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук. - Аналогічні виступи аграріїв зараз відбуваються по всій Європі. Вони значною мірою пов’язані з запровадженням певних обмежень в аграрному виробництві (наприклад, на використання пестицидів), внаслідок чого зростає собівартість продукції. Крім того, протягом найближчих років планується зменшити дотації для сільгоспвиробників, що також викликає їхнє незадоволення".

Проте для розв'язання цих питань польські фермери використовують саме Україну.

Формальним приводом для блокування кордону є те, що імпорт до Польщі дешевої української аграрної продукції збиває ціни на внутрішньому ринку, роблячи працю фермерів менш рентабельною. Проте це не відповідає дійсності. За словами Дениса Марчука, останнім часом ціни на зерно в Європі дійсно знизилися, приблизно на 25%, проте не через Україну, адже наше зерно не постачається до Польщі з квітня 2023 року.

Натомість до Польщі та інших країн Європейського Союзу надходить зерно з Росії. За словами Дениса Марчука, в маркетинговому році 2023-2024 (почався 1 липня 2023 року - "Апостроф") РФ експортувала до ЄС близько 3 мільйонів тон збіжжя. При цьому російське зерно продається на європейському ринку не лише у великій кількості, але й за заниженими цінами. І чомусь польські фермери не протестують проти напливу на їхній ринок дешевої російської аграрної продукції.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Зерном та пшоном: хто і що стоїть за польськими протестами

  • Вас також може зацікавити:

Ці люди живуть у 19 столітті: польський політолог висловився про протести фермерів на кордоні з Україною

П'яні польські "фермери" не пропустили вантажівку з машинами для ЗСУ: відео

Вони не проливають кров: польські страйкарі заблокували на кордоні військовий вантаж для України