RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

​В Україні з 1 липня можуть вирости тарифи на електроенергію: названо причину

Сутність реформи ринку електроенергії полягає в тому, що у споживачів з'явиться можливість укладати прямі договори з постачальниками, вважає президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

Про це він заявив в інтерв'ю "Апострофу".

"Після впровадження моделі ринку обленерго продовжать своє існування, але вже як компанії, які надають сервісні послуги, які не мають права зловживати своїм монопольним становищем. З'являється конкурентне середовище, починають конкурувати трейдери і мінімізується можливість завищення цін", - розповів Гончар.

При цьому експерт сумнівається, що тарифи злетять, як це пророкують деякі експерти.

"Зростання буде, я в цьому особливо не сумніваюся, особливо в умовах "каламутної води" багато хто почне цю ситуацію використовувати - мовляв, це не ми, це ринок", - пояснив він.

За словами Гончара, питання зростання тарифів можливо вирішити за допомогою Положення про соціальні зобов'язання (ПСО). Подібний механізм на сьогодні діє на ринку газу - відповідні функції ПСО покладені на НАК "Нафтогаз України", яка продає паливо для потреб населення за регульованим тарифом.

Різниця між тарифом і ринковою вартістю холдингу погашається з бюджету. У випадку з електроенергією, оператором ПСО буде держпідприємство "Гарантований покупець".

Раніше, Володимир Зеленський провів зустріч з Рінатом Ахметовим, який зосередив у своїх руках значні активи по генерації та постачанню електроенергії.

"Те, що ми скасовуємо "Роттердам+" (скандальна формула ціноутворення на вугілля, - "Апостроф"), всі про це знають, і це буде. І буде демонополізація, і пан Ахметов це чув, ДТЕК я маю на увазі. І всі в цілому це розуміють", - сказав президент журналістам.

Разом з тим, один з українських телеграм-каналів повідомив з посиланням на джерела, що темою розмови президента з олігархом нібито було зниження тарифів на електроенергію приблизно на 10-15%.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - В Україні запрацює ринок електроенергії: що буде з тарифами за світло.