RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Білорусь припиняє поставки бензину: чи загрожує українцям дефіцит палива

Припинення поставок в Україну бензину А-95 з Білорусі, яке планується в червні, може викликати дефіцит на українському ринку автомобільного палива.

Таку думку висловили "Апострофу" українські експерти.

За словами експерта нафторинку Олександра Сіренка, "Білоруська нафтова компанії" (БНК), яка постачає приблизно половину всього бензину А-95 на ринок України, відмовила українським трейдерам в поставках бензину по термам (довгостроковими контрактами).

"В Європі така практика є неприпустимою. Українські трейдери сьогодні в один голос говорять, що на 2022 рік не стануть укладати з БНК довгострокові контракти: в цьому немає сенсу, якщо партнери вважають, що в будь-який момент можуть припинити поставки", - зазначив він.

При цьому, за словами Сіренка, білоруси в грошах не втратять, так як договори БНК, на відміну від інших постачальників, не передбачають штрафних санкцій щодо продавця.

Незалежно від причин, за якими білоруська компанія зупинила поставки, українській стороні потрібно терміново шукати заміну цьому ресурсу.

"Брак 50% поставок не може пройти для ринку безслідно", - заявив директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

У зв'язку з цим, він не виключив, що на ринку може утворитися дефіцит бензину.

Це вже далеко не перший випадок, коли "стратегічні партнери" України раптово перекривають поставки нафтопродуктів в нашу країну. Так, в квітні російська держкомпанія "Роснефть" припинила поставки дизельного палива, які становили близько чверті всього ринку дизпалива України.

Проте, дефіциту дизеля не виникло. Крім того, в кінці травня поставки ресурсу "Роснефти" в Україні відновилися - трейдером російського монополіста виступає тепер азербайджанська компанія SOCAR, яка і без цього досить добре представлена на вітчизняному ринку нафтопродуктів, маючи власну мережу АЗС.

Детальніше про те, де взяти відсутній бензин і чи можливий дефіцит палива в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Бензин від Луки: чим загрожує Україні паливне ембарго Білорусі