RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Транзит російського газу через Україну: у якому разі його можуть продовжити

Україна не збирається продовжувати контракт з Росією на транзит газу після 2024 року, оскільки вона є країною-агресоркою, але технічно транзит вітчизняною газотранспортною системою (ГТС) до Європи можливий без відповідної угоди між Києвом і Москвою.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Є план Б: Шмигаль розповів, що буде з українською ГТС після припинення транзиту газу з Росії

П’ятирічний контракт між НАК "Нафтогаз України" та російським "Газпромом" про транспортування газу з РФ до країн ЄС було підписано 30 грудня 2019 року. Його дія спливає наприкінці поточного року, і може буде продовжена за погодженням сторін. Втім Україна однозначно заявила, що ані на продовження чинного контракту, ані на підписання нового не погодиться.

Втім, транзит газу територією нашої країни після 2024 року можливий.

"Укладення договорів між європейськими газовими компаніями і "Газпромом" є тим варіантом, який дозволить зберегти постачання російського газу до Європи, позбавивши при цьому Україну необхідності підписувати будь-які угоди з Росією", - сказав у коментарі "Апострофу" президент центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, для продовження транзиту російського газу в Європу українською ГТС теоретично може бути реалізована схема, при якій країни ЄС, купуючи газ в РФ, укладатимуть з Україною контракт на транспортування.

"Проте для цього необхідно перенести точку продажу газу з кордону Україна-ЄС до українсько-російського кордону, що вимагатиме часу і витрат", – зазначив експерт у розмові з виданням.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Без російського газу? Що змінить зупинка транзиту через Україну

  • Вас також може зацікавити:

Зростуть відразу кілька тарифів на комуналку: до яких "сюрпризів" готуватися українцям

"Газпрому" "світить" трильйонний збиток: як Путін залишив Росію за бортом цивілізації

Для українців ввели ще один платіж за газ: скільки доведеться платити