RU  UA

Пʼятниця, 7 червня
  • НБУ:USD 40.10
  • НБУ:EUR 43.40
НБУ:USD  40.10
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 червня

6 червня

Всі новини

І світить, і гріє: чи чекати в Україні бум сонячної енергетики і що не так вже зараз

Українців будуть фінансово стимулювати встановлювати на своїх будинках сонячні електростанції та теплові насоси, проте масовим явищем це навряд чи стане і, ймовірно, не зможе розв'язати проблему дефіциту енергопотужностей.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Фонд енергоефективності України з 7 травня запровадив програму "ГрінДІМ", в рамках якої об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) можуть отримувати безоплатні гранти на відшкодування 70% витрат на встановлення теплових насосів та сонячних електростанцій.

На встановлення сонячних електростанцій ОСББ та ЖБК, які стануть учасниками програми, зможуть отримати 1 мільйон гривень, теплових насосів - 2 мільйони гривень. Також на витрати за послуги сертифікації енергетичної ефективності будинку виділятиметься до 15 тисяч гривень.

Проте навряд чи встановлення на дахах сонячних батарей та теплонасосів стане масовим і, відповідно, вирішить проблему дефіциту енергопотужностей, спричиненого постійними ворожими обстрілами об’єктів критичної інфраструктури.

"Технічно це можливо, і є поодинокі приклади, але наскільки це може бути масовим явищем? Річ у тім, що це дуже недешево, оскільки тут дуже великий термін самоокупності, — розповів "Апострофу" експерт у сфері житлово-комунального господарства Андрій Нікончук. - По-друге, це відсутність спрощеної процедури комунікації із суб’єктом розподілу в частині їх підключення до загальної мережі — немає ані концепції, ані шаблон-договорів, ані обговорення на рівні держави. Є лише "геніальна" ідея, і один чи два приклади — в найкращому випадку, десять на всю країну, які можуть цим похвалитися".

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко також вважає подібні проєкти недолугими й недоречними, особливо під час війни.

"У нас 80% будинків мають величезні проблеми з технічним станом, — каже експерт у розмові з виданням. - Як ми уявимо собі будинок, якому 50-60 років, а ми на нього будемо ліпити сонячні батареї або тепловий насос? Потрібно спочатку розібратися з технічним станом будинку, провести технічний аудит, а тільки потім думати, що далі – провести капітальний ремонт будинку, замінити вікна в під’їздах. Тобто встановлення сонячних батарей та теплових насосів – це останній етап модернізації багатоквартирних будинків, а ми чомусь робимо останній етап першим".

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": Сонячні перспективи: в Україні шукають спосіб боротьби з блекаутами

  • Вас також може зацікавити:

Україна отримає від Британії ще понад 20 млн євро: на що підуть гроші

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

На українців чекають темні часи: головні наслідки удару по Трипільській ТЕС