RU  UA

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Енергетика

Новини

18 вересня

Всі новини

«Це абсурд»: угода про транзит російської нафти через Україну вразила експертів

Експертів вразила думка про те, що Україна "своїми руками" допомагала "політичному вентилю" Росії працювати. Зауважують на вимогах від західних партнерів посилити санкції в той час, як угода про транзит російського газу до Європи, зокрема до Угорщини та Словаччини, які блокують фінансову та військову допомогу Україні, допомагає Росії таким чином заробляти для війни.

Про це "Апострофу" розповів директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко.

Він зауважує, що таким чином Росія "підгодовує" прем'єр-міністрів Угорщини та Словаччини Віктора Орбана та Роберта Фіцо, допомагаючи шляхом знижок триматися "на плаву":

"Росія підгодовує (Віктора) Орбана та (Роберта) Фіцо, підтримує їх на плаву, тому що дає їм знижки, інакше в Угорщині та Словаччині була б складніша економічна ситуація, і Фіцо з Орбаном не втрималися б при владі".

При цьому Україна "своїми руками" допомагала "політичному вентилю" працювати в той час, як Угорщина та Словаччина блокували фінансову та військову допомогу Україні:

"Україна, виходить, своїми руками допомагає Росії діяти цим "політичним вентилем" проти самої себе, оскільки Угорщина та Словаччина блокують фінансову та військову допомогу Україні, блокують наш вступ до НАТО та ЄС. Плюс ще Росія на цьому заробляє".

Президент центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар додатково зазначив: "Ми також, по суті, фінансуємо бюджет війни проти себе".

Він розповів "Апострофу" і про ситуацію з газом:

"...ми надіслали меседж і по газовому транзиту, де буде відпрацьовано такий самий механізм, але фігуруватиме так званий азербайджанський газ (раніше Україна заявила, що зупинить з 2025 року транзит російського газу - "Апостроф") . Тим більше, що з газом ще простіше, бо на відміну від нафти, щодо якої встановлені хоч і діркаві, але санкції, газового санкційного пакета немає".

"Ми допомагаємо прикрити європейською обгорткою фінансування війни проти себе, вимагаючи від наших західних партнерів посилити санкції – це просто абсурд", - підсумовує Михайло Гончар.

Як повідомляв раніше "Апостроф", в Офісі Президента спростували раніше поширену інформацію про зупинку транспортування російської нафти до Європи. Там стверджують, що Україна повноцінно буде виконувати свої зобов'язання до завершення дії відповідних угод.