RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Промисловість

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

​Конституційний суд став на бік Коломойського, скасувавши перемоги НАБУ в судах

Конституційний Суд України (КСУ) задовольнив конституційну скаргу "Запорізького заводу феросплавів" Ігоря Коломойського, визнавши, що не відповідають основному закону положення пункту 13 частини першої статті 17 закону "Про Національне антикорупційне бюро України", який дозволяв детективам бюро визнавати недійсними корупційні оборудки через суд.

Про це повідомляє БізнесЦензор з посиланням на джерело, знайоме з ходом розгляду справи.

"Винесли рішення про задоволення скарги Запорізького заводу феросплавів. Визнано неконституційним положення статті 17 закону" Про НАБУ ", за яким надано НАБУ повноваження оскаржити в суді корупційні оборудки", - повідомило джерело.

"Це впливає на всі такі угоди. Зокрема," Запорізького заводу феросплавів "і" Укрнафти ", - додав співрозмовник.

За словами джерела, рішення підтримали 5 з 7 присутніх на засіданні суддів Другого Сенату КСУ.

Як повідомлялося, оспорюване "Запорізькому заводом феросплавів" Ігоря Коломойського положення закону передбачає, що НАБУ і його співробітникам для виконання покладених на них обов'язків надається право при наявності законних підстав подавати до суду позови про визнання недійсними угод.

Раніше суд за позовом НАБУ визнав неправомірною угоду "Запорізького заводу феросплавів" і "Запоріжжяобленерго", через яку держава недорахувалася більше 172,4 млн грн.

"Запорізький завод феросплавів", за інформацією журналістів програми "Схеми", одне з підприємств, котрі укладали тристоронні договори на поставку електроенергії з "Запоріжжяобленерго" та компанією "Енергомережа" затриманого раніше НАБУ Дмитра Крючкова. В рамках договору, гроші за поставлене на завод електроенергію обленерго погодилося отримувати не безпосередньо, а через компанію Крючкова. Але, отримавши гроші, "Енергомережа" далі їх не перераховувала.

За словами глави НАБУ Артема Ситника, станом на квітень Національне антикорупційне бюро домоглося в судах визнання недійсними майже 100 угод на суму близько 5 млрд грн. За рішеннями судів було відшкодовано збитків на близько 500 млн грн, а також накладено арешт на майно підозрюваних вартістю 9 млрд грн.

Як повідомляв "Апостроф. Економіка", комітет парламенту з питань ПЕК на позачерговому засіданні за закритими дверима проголосував за проект закону, який передбачає перенесення запуску нового ринку електроенергії на три місяці.