RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Як виглядав зруйнований в Києві ланцюговий міст: історичні фото

Завдяки архівним світлинам можна не лише побачити як виглядав міст через річку Либідь в Києві понад 100 років тому, але й дізнатися, яким був знаменитий ланцюговий міст, підірваний польськими військами понад сто років тому.

Фото опублікували на Facebook-сторінці "Клуб Корінного Киянина".

Зазначається, що ланцюговий міст був одним із найкрасивішим за усі часи. Його почали будувати у 1848 році за проєктом британського інженера Чарльза Віньйоля, а його ескіз намалював відомий британський фотограф Джон Кук Борн ще у 1847 році, який пізніше фотографував будову.

До наших дні збереглися лише два знімки, зроблені Борном у день відкриття мосту.

На п'яти облицьованих гранітом стовпах-"биках" були встановлені ворота у формі напівкола з вежами в англійському готичному стилі. На стовпи були закріплені спеціальні ящики, через які були пропущені ланцюги з металевих ланок. Мостова конструкція складалася з сітчастих балок, які були прикріплені до ланцюгів за допомогою металевих прутів. Фундаментом для проміжних стовпів був масив з бетону, який був встановлений безпосередньо в землю в обмеженому просторі між стовпами.

Читайте також: Як більшовики перетворювали Володимирський собор в Києві в музей безбожників: архівні фото

Міст, що мав довжину 776 метрів та ширину 16 метрів, був одним із найбільших архітектурних досягнень свого часу. Модель мосту зі срібла була показана у Лондоні на Всесвітній виставці 1851 року. Його освячення збіглося з відкриттям пам'ятника князю Володимиру і відбулося 28 вересня (10 жовтня) 1853 року.

Для пропуску суден, міст мав рухому частину біля правого берега, яка керувалася поворотним механізмом за допомогою лише чотирьох осіб. Ця система працювала не протягом усього періоду навігації. У той час судна зазвичай могли проходити під Ланцюговим мостом, а лише навесні, коли рівень води значно зростав, доводилося використовувати рухому секцію для проходу. У червні-жовтні 1898 року проведена реконструкція моста. Розвідну секцію замінили стаціонарною, надбудували арку над центральною опорою, полотно моста підняли до центру на 3,4 м, а фарватер ріки поглибили. На час закриття руху по мосту переправа через Дніпро здійснювалася за допомогою двох поромів.

Миколаївський ланцюговий міст 9 червня 1920 року за наказом генерала Е. Ридза-Сміглого підірвали польські війська, що відступали. Відновити його за старим проєктом не вдалося.

Нагадаємо, у мережі з'явилися унікальні архівні фото "київського Нюрнберга" - судового процесу над нацистами, які вчиняли воєнні злочини під час окупації України протягом 1941-1944 років.

  • Вас може зацікавити:

Як виглядав Київ на початку ХХ століття: в мережі пригадали архівні фото

Через 60 років тут будуть багатокілометрові затори: історичне фото Набережної в Києві

Золоті ворота у Києві в давнину виглядали не так, як зараз: 5 відмінностей, фото