RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Місто

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Вирок виконали на Майдані: в мережі згадали історичні фото київського "Нюрнберга"

У мережі з'явилися унікальні архівні фото "київського Нюрнберга" - судового процесу над нацистами, які вчиняли воєнні злочини під час окупації України протягом 1941-1944 років.

Про це розповідається на сторінці "Київ: жива історія" у соціальній мережі Facebook.

Читайте також: Тут бували Шевченко, Гоголь та Леся Українка: у мережі показали архівні фото Пущі-Водиці в Києві

"Київський Нюрнберг" було проведено 17-28 січня 1946 року у столиці України. Кримінальну справу розглядав військовий трибунал Київського військового округу. Засідання проходили у приміщенні сучасного Центрального будинку офіцерів Збройних сил України по вулиці Грушевського, 30/1.

Під суд було віддано 15 осіб: двох генерал-лейтенантів, одного генерал-майора, одного оберштурмбаннфюрера (підполковника), а також військовослужбовців нижчих звань. Військовий трибунал Київського військового округу визнав усіх підсудних винними у скоєнні масових розстрілів, звірств та насильств над цивільним населенням та військовополоненими, руйнуванні міст та сіл, пограбуванні населення та примусовому вивезенні українців на роботи до Німеччини.

До страти через повішення було засуджено 12 підсудних: Пауль Шеєр, Карл Буркхардт, Еккардт фон Чаммер унд Остен, Георг Хейніш, Оскар Валлізер, Георг Труккенброд, Вільгельм Геллерфорт, Еміль Кноль, Фріц Беккенгоф, Ванс Вже наступного дня після винесення вироку, 29 січня 1946 року, засуджених було страчено на головній площі Києва – на сучасному Майдані Незалежності. Тіла страчених німців уночі були зняті співробітниками спецслужб та таємно поховано на спецдільниці Наркомату державної безпеки. Це була остання публічна страта в історії Києва.

Раніше "Апостроф" розповідав, як виглядала Володимирська вулиця на початку XX століття.

Вас також може зацікавити:

Парадна брама стародавнього Києва: як виглядали Золоті ворота в 19 і 20 століттях

Виникла з Іванівського шляху: архівні фото та вулиці Інститутської у Києві

Не дізнатися: як виглядав Андріївський узвіз у Києві у 1860-х роках, фото