RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Якщо Росія нападе? Чи готовий Київ до надзвичайних ситуацій

На тлі інформації про можливе вторгнення Росії в Україну, у Києві, 17 лютого, відбувся брифінг за участю чиновників КМДА. Столичні посадовці наголосили, що інфраструктура міста працює в штатному режимі, але готова до будь-яких ситуацій. Київ вжив усіх заходів для належного функціонування в умовах надзвичайного стану. Подробиці дізнавався "Апостроф".

Чи не основне завдання в екстремальних умовах – зберегти електропостачання, особливо в лікарнях із апаратами штучного дихання, адже ковід ніхто не скасовував. За словами заступника голови КМДА з питань житлово-комунальної інфраструктури Петра Пантелеєва, міська влада зробила все, щоб впоратись із цим завданням

"Ми знайшли можливості у наших ТЕЦ на додаткове виробництво електроенергії і виробляємо її достатньо, щоб в місті не було жодних загроз для безперебійного постачання", - запевнив Петро Пантелеєв, зазначивши, що збитків господарській діяльності підприємств не буде.

Заступник мера проанонсував також нову систему оповіщення, що була запроектована за новітніми європейськими стандартами у 2021 році і невдовзі буде презентована. За словами Пантелеєва, це автономні гучномовці, що працюватимуть в умовах відсутності інтернету і зв’язку. ДСНС забезпечить належний зв'язок, і днями були проведені відповідні навчання з ефективного оповіщення населення у випадку надзвичайної ситуації.

Петро Пантелеєв звернув увагу на пам’ятку для населення, в якій міститься вся необхідна інформація – телефони, адреси місць для укриття, QR-коди та все, що необхідно знати у випадку загрози. Ці пам’ятки будуть розсилатись людям поштою.

Щодо транспорту – то в умовах воєнного стану він працюватиме відповідно до мобілізаційного плану.

"Метрополітен має споруду подвійного призначення і може використовуватись як бомбосховища, - сказав директор Департаменту транспортної інфраструктури Руслан Кандибор. – У години пік воно буде перевозити працівників критичної інфраструктури, в інші часи буде використовуватись як укриття".

За словами директора, метрополітен має автономне живлення, артезіанські свердловини для води та установки для очищення повітря. Також кожна станція облаштована герметичними затворами – усе, щоб люди почувались у безпеці. До речі, київське метро обладнане санвузлами, якими кожен зможе скористатись в умовах надзвичайної ситуації. А ще - на кожній станції метро є аптечки та дефибрілятори.

Але зупинена буде червона гілка на лівому березі, адже вона відкрита, а тому найбільш уразлива. Руслан Кандибор розповів також, що будуть організовані спеціальні підвезення працівників критичної інфраструктури до метро та до підприємств.

Також працюватимуть автобуси для евакуації населення.

Загалом чиновники закликали не сіяти паніку та працювати в штатному режимі. А тривожна ситуація, як наголосив Пантелеєв, стала чудовою перевіркою для ефективності роботи служб, що відповідають за безпеку міста.

"Водночас видно недоліки в роботі цих служб. Є необхідність у розвитку системи цивільного захисту населення", - сказав Пантелеєв.