RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Інфраструктура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Росія може вдарити ракетами по Київській ГЕС: чи є загроза масштабного затоплення столиці

ЗС РФ можуть завдати масованого ракетного удару по греблі Київської ГЕС, що призведе неконтрольованого витоку води.

Про це в інтерв'ю ТСН розповів очільник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

Зокрема, журналісти поцікавились, наскільки надійною можна назвати споруду Київської ГЕС та чи існує загроза потопу для Києва у разі прориву греблі. Попко наголосив, що Київське водосховище - найвище по течії з каскаду шести водосховищ на річці Дніпро, а його приблизний об'єм становить 3,7 кубічних км води.

Читайте також: Як ракетна атака на ДніпроГЕС вплине на Дніпро і Запоріжжя: експерти оцінили наслідки

"Об’єм – колосальний. З точки зору виключно чистої фізики, якщо прибрати греблю, то така надпотужна маса води теоретично здатна призвести до катастрофічних наслідків не тільки для Києва, а й до багатьох територій вздовж русла Дніпра. Зокрема, у Міністерстві інфраструктури заявляли, що руйнування Київської дамби може призвести до руйнування Канівської, Кременчуцької та інших гребель каскаду. Це лише теоретично. Тому що інженери, які будували греблю, в першу чергу дбали про безпеку. Тому в міцність дамби закладалися різні варіанти навантажень чи варіанти надзвичайних подій", - продовжив Попко в інтерв'ю журналістам.

Вже з початку повномасштабного вторгнення "Укренерго" проводило власні дослідження. Фахівці дійшли висновку, що греблю на Київському водосховищі збудували зі значним запасом міцності та стійкості. Саме тому, як наголошує Попко, зруйнувати чи пошкодити гідротехнічні споруди ракетами дуже важко.

Фахові розрахунки "Укргідроенерго" також свідчать про те, що критичної загрози для цивільного населення не існуватиме у випадку, якщо ЗС РФ завдадуть масованого удару по греблі Київського гідровузла. У цьому контексті журналісти запитали, чи можуть гіперзвукові та аеробалістичні ракети "Циркон" та "Кинджал" відповідно зруйнувати дамбу. Попко визнав, що подібне ракетне озброєння може пошкодити металеві затвори греблі, що спровокує неконтрольований витік води з Київського водосховища.

"Буде короткочасне підтоплення деяких територій нижче греблі по течії Дніпра. Але, за прогнозами "Укргідроенерго" ці зони підтоплення будуть незначними і всі оперативні служби та мешканці будуть оповіщені про таке підтоплення завчасно", - продовжив Попко.

Науковці НАН України також намагалися змоделювати сценарій прориву дамби та затоплення певних районів Києва. Чітки розрахунки спеціалістів свідчать про те, що прогноз характеру підтоплення теж зовсім не апокаліптичний. Внаслідок несуттєвого підтоплення заплавних територій потенційно постраждають Русанівські та Воскресенські сади, Гідропарк, урочище Горбачиха та ще певні території.

"Тож не вірте жодним фейкам ніби Оболонський район Києва за 3 хвилини накриє 4-метрова хвиля, а ще за дві хвилини вода дістанеться Троєщини, а потім буде в центрі Києва. Це неправда. Це вороже ІПСО. Намагання нас залякати і посіяти паніку", - резюмував очільник КМВА, коментуючи можливі ракетні удари ЗС РФ по греблі Київської ГЕС.

Раніше ми розповідали, що Росія вдарила ракетою по ДніпроГЕС.

Вас може зацікавити:

Ракети відстрілювали теплові пастки: відео моменту удару по ДніпроГЕС

Удари по ДніпроГЕС: історія гідроелектростанції і її значення для України

Через влучання у ДніпроГЕС стався масштабний витік нафтопродуктів у Дніпро: заява екоінспекції