RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Удари по ДніпроГЕС: історія гідроелектростанції і її значення для України

У п'ятницю, 22 березня, росіяни вдарили ракетами по греблі Дніпровській гідроелектростанції, влучивши в ГЕС-1 і ГЕС-2, внаслідок чого остання отримала значні пошкодження.

"Апостроф" нагадує, як будували станцію, потужність якої до вторгнення Росії складала 1578,6 МВт, та її значення для країни.

Читайте: Ракети відстрілювали теплові пастки: відео моменту удару по ДніпроГЕС

Дніпровська ГЕС розташована у Дніпровському районі міста Запоріжжя й утворює п'ятий ступінь нижчої частини каскаду гідроелектростанцій на річці Дніпро. У каскад також входять Київська ГЕС у Вишгороді, Канівська, Кременчуцька у Світловодську, Середньодніпровська у Кам’янському та Каховська ГЕС у Новій Каховці, яку росіяни зруйнували у червні минулого року.

Будівництво Дніпровської ГЕС розпочалося у 1927 році за проектом професора Івана Александрова, в рамках програми індустріалізації СРСР. Внаслідок підйому води після спорудження греблі було затоплено понад 50 населених пунктів. До проєктування станції долучився голові американської організації з проєктування та будівництва гідроелектростанцій Х’ю Купер, який наполіг, щоб греблю будували з бетону, а не буту.

Через брак технічних засобів, спочатку більшість робіт на будівництві доводилося виконувати вручну. Але пізніше Дніпробуд став одним з найбільш технічно забезпечених будівництв у Радянському Союзі.

Будівництво греблі відбувалося через два острови в руслі річки Дніпро й велося одночасно як з лівого, так і з правого берега, що дозволяло вести не перекривати саму річку та не створюючи обвідного каналу для пропуску води.

Гребля ДніпроГЕС складається з 49 опор, які з'єднані монолітним залізобетонним мостом. Довжина греблі - 760 метрів, а її висота — 60. У тілі бетонної греблі проходить тунель, необхідний технічному персоналу для спостереження за станом споруди.

18 серпня 1941 року до станції наблизилася лінія фронту, гітлерівські танки увірвалися на Хортицю й почали обстрілювати Запоріжжя. Замінована переправа з острова на лівий берег вибухнула від прямого влучання снаряду й фашистам залишалася гребля ДніпроГЕС як єдиний шлях для входу у місто.

Солдати 247-ї стрілецької дивізії відбивали атаки на ДніпроГЕС з правобережжя, але коли ворожа танкова колона наблизилась до станції, кілька биків греблі підірвано. Утворилася 30-м хвиля, яка змила ворожі підрозділи, але разом з тим й затопила на своєму шляху прибережні села нижче по течії. Тоді загинули десятки тисяч людей, однак влада СРСР ще довгий час після того списувала підрив споруди на німців.

Під час окупації до Запоріжжя з Німеччини прибули інженери, які намагалися запустити станцію в роботу, але за два роки німцям вдалося запустити тільки два генератори, які через низькій напір з пошкодженої греблі не могли працювати на повну потужність.

Відступаючи з міста наприкінці 1943 року, німці намагалися знищити станцію, але їм цього не вдалося. Відбудова ДніпроГЕС почалася у 1944 році й закінчилася вже після закінчення Другої світової війни.

Вже у незалежній Україні було ухвалено рішення про проведення реконструкції ДніпроГЕСу, зокрема через застаріння обладнання станції. Перший етап розпочався в 1996 році та проводився, зокрема, за кредитні кошти Світового банку реконструкції та розвитку й гранту Швейцарського уряду.

Це дозволило збільшити наявну потужність Дніпровської ГЕС-1 на 42 МВт, збільшити ККД агрегатів на 3%, що забезпечило додатковий виробіток 100 млн кВт/годин електроенергії щорічно.

Другий етап реконструкції розпочали в 2007 році, збільшивши потужність станції на 85,2 МВт. При цьому сумарна потужність ДніпроГЕС склала 1610,6 МВт.

У 2022 році планували розпочати масштабну капітальну реконструкцію греблі ДніпроГЕСу, але цим планам завадило широкомасштабне російське вторгнення в Україну.

Нагадаємо, що росіяни анонсували удар по ГЕС ще кілька днів тому, публікуючи в мережах повідомлення з посиланням на мешканця підконтрольної Україні частини Запорізької області про те що, українські спецслужби нібито готують підрив дамби ДніпроГЕС.

Читайте також:

У Запоріжжі 19-річна студентка допомагала ФСБ корегувати удари: фото та аудіоперехоплення

У Запоріжжі шукають зниклу дитину: жахливі кадри наслідків ракетного удару

Росія повертається до старої тактики: генерал оцінив масований ракетний удар по Україні