RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Події

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Вільний Макарів: історії мешканців зруйнованого міста, де зараз квітнуть тюльпани

Селище Макарів, що розташоване за 50 кілометрів від Києва, накривали "Градами" та обстрілювали навіть після звільнення. Рашистів там уже немає, утім сліди їхнього перебування люди знаходять і досі.

Подробиці - у сюжеті Апостроф TV.

До війни селище мало охайний вигляд, там були нові дороги та чисті узбіччя. Ворожа техніка увійшла до Макарова у перші дні повномасштабної агресії.

"Десь дні 4 чи 5 ми були були в повній блокаді. Взагалі не було ні виїзду, ні заїзду. Не знаю, як перша машина приїхала з Волині гуманітарна. Я досі не розумію, як вони сюди приїхали", - розповів учасник тероборони Макарова Олег.

Чоловік не покидав Макарів ні на день, тож про ситуацію в селищі знає з власного досвіду. Наприкінці березня ЗСУ вибили окупантів з населеного пункту, утім рашисти продовжували обстрілювати його ракетами та артилерією.

"З усього вони стріляли: був "Град", танки, міномети. Там взагалі "Урагани" прилетіли. Там пів району згоріло - просто знесло", - додав Олег.

У районі, куди окупанти гатили найбільше, немає жодного вцілілого будинку. Проте є безліч ям та залишків снарядів.

"Вдарив "Ураган". Касета "Урагану", мабуть, була, тому що там багато воронок здорових. Видно, що то не "Град", по самих цих ямках видно", - зазначив тероборонівець.

Ще одна мешканка Макарова, чию історію варто почути, - пані Зінаїда. З початком війни вона виїхала з родиною на Захід України, утім повернулася.

"Виїхали, там і тапочки купляли, і одежу купляли", - поділилася жінка.

Війна забрала в Зінаїди будинок. Хвилею від вибуху вибило навіть броньовані двері. У хаті більше немає вікон, посипалася стеля. Застиг навіть годинник, стрілки якого і досі показують 12:25.

"Усе нажите... Ляпнуло – немає нічого. Будували, тут старенька хата була. Зробили таке, нам було так добре. Чоловіка вже 35 років немає, я сама", - додала Зінаїда.

Крізь сльози жінка згадує все, що пов'язане з домом. За її словами, таких нелюдів не було навіть під час Другої світової війни.

"Я маленька була, вони нас і на руки брали, пригощали цукерками. Важко на старості довелося жити. Але що я зроблю? Нічого не зроблю", - зазначила мешканка Макарова.

Російські окупанти знищили селище майже наполовину. Поцілили рашисти і у місцевий будинок культури, де волонтери збирали людей, щоб вивезти їх у безпечні місця.

"На 12 годину був збір. Ми там збирали кого могли і догружалися тут. Рівно о 12-й прилетіли три ракети", - розповів волонтер Геннадій.

На щастя, тоді всі залишилися живими. Тепер Макарів звільнений, в будинку культури роздають гуманітарну допомогу. Люди потроху повертаються до селища, а на розбомблених ділянках квітнуть тюльпани.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: КиївПодії
Теги: