RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Війна на Донбасі: Україну попередили про небезпечну дату

У поточному році Росія навряд чи піде на загострення конфлікту на Донбасі через свої внутрішні питання, а вже в 2019 році може ускладнити і без того скрутне становище для України

Про це в інтерв'ю "Сегодня" розповів колишній представник України в тристоронній контактній групі в Мінську, дипломат Роман Безсмертний.

"Але в чому праві фахівці, які говорять про продовження конфлікту в 2018 році в тліючому варіанті... Хід подій показує, що цей тліючий варіант (тому що цей конфлікт в принципі не може бути заморожений) буде досягнуто за рахунок того, що в Росії будуть вибори, а потім чемпіонат з футболу. І ці дві речі нависають над проблемою", - говорить він.

За словами дипломата, ситуація може змінитися в наступному році.

"Я б акцентував увагу на набагато більш складному періоді для України – це 2019 рік, де Україна буде перед випробуванням двох виборів, президентських і парламентських, зі зовнішніми зобов'язаннями, що пов'язані з виплатами МВФ. І очевидно, що і перше, і друге, й третє не залишиться без уваги Російської Федерації", - переконаний Безсмертний.

Він вважає, що за цей рік Україна повинна сформувати своє розуміння ситуації і сценарій вирішення проблеми.

"Тому що такі речі, як введення миротворчих сил, або вирішення питань, які є в порядку денному, вже вимагають декількох років, а деякі з них – десятків років. Наприклад, питання розмінування. На сьогоднішній день це більше 10 тисяч квадратних кілометрів. Тобто, це величезні площі, які, з точки зору практики, можуть бути розміновано в районі 12-15 років. А сьогодні, якщо з української сторони відомі карти (мінних полів – ред.), то з російської сторони по окремих позиціях у нас навіть немає карт цих полів. Тому тема дуже болюча і складна", - зазначає дипломат.

Також читайте на "Апострофі" колонку директора військових програм Центру Разумкова Миколи Сунгуровського - Все закінчиться договорняком: сценарій відходу Росії з Донбасу.