RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Аналітики оцінили загрозу нової "російської весни" в Україні через скасування скандального мовного закону

У Кремля є можливість спробувати знову організувати в Україні масові заворушення у зв'язку із скасуванням скандального мовного закону Ківалова-Колесніченка, однак існує ряд важливих факторів.

Про це "Апострофу" розповіли політичні експерти, коментуючи зміни до мовного законодавства.

Аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич вважає, що агресія можлива, але сподівається також, що новий закон про мови буде написаний з урахуванням інтересів національних меншин і можливих дипломатичних проблем.

"Агресивні дії у вигляді чогось на кшталт" російської весни "можливі, навіть з огляду на сьогоднішній стан України. Але я сподіваюся, що закон буде написаний так, щоб, з одного боку, відповідати прийнятим Україною зобов'язанням щодо захисту нацменшин, а з іншого боку, уникнути зовнішньополітичних проблем як це було з законом "Про освіту" - сказав Тишкевич.

У той же час Олексій Арестович заспокоїв українців, вказуючи на відсутність можливостей для Росії діяти таким чином.

"Напевно РФ організує якісь мовні страйки, але всі їхні дії впираються в конкретний ресурс. А який у них ресурс в Харкові чи Одесі? Це ж не 2014 рік. Тому всерйоз чогось побоюватися не варто ", - заявив експерт.

Нагадаємо, що навесні 2014 року в Україні пройшла хвиля протестів, що отримала назву "Російська весна". Протести, в яких брали участь проросійські організації і противники Майдану, були використані Росією як прикриття для анексії Криму та підготовки війни на Донбасі.

Докладніше про перспективи скасування закону Ківалова-Колесніченка читайте в матеріалі "Апострофа" "Скасування скандального закону про мови: як не дати Кремлю влаштувати" російську весну "в Україні".