RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Сподіваємося на допомогу України: на Заході розповіли про кризу в ЄС і його слабкі місця

На сьогоднішній день у багатьох глав держав, які є членами Європейського союзу, немає ідеї Європи в серцях: вони зацікавлені в певній фінансовій підтримці, а решта їх не дуже цікавить.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив президент Міжнародного інституту миру, екс-депутат Європейського парламенту від Соціал-демократичної партії Австрії Ханнес Свобода.

За його словами, таку ситуацію потрібно змінити, і в цьому Євросоюзу може допомогти Україна.

"Абсолютно справедливо буде сказати, що не було чіткого, сильного захисту проекту Європейського союзу та того миру, якого нам вдалося досягти. Всередині самого ЄС ще не було такого тривалого періоду миру. Перша світова війна закінчилася в 1918 році, а наступна війна почалася в 1939-му, тобто пройшло трохи більше 20 років. Зараз у самому ЄС з 1945 року триває мирр і відбувається економічний розвиток. Але люди повинні захищати його, а політики - чітко заявляти про це. Але це те, чого не було зроблено", - сказав він.

Свобода зазначив, що входження "Партії свободи" в Австрії в правлячу коаліцію, з одного боку, трохи небезпечне, адже партії правого крила мають трохи іншу концепцію демократії.

"Вони думають, що можна просто зробити референдум, голосування, ми вийдемо зі слоганами і виграємо. З іншого боку, є шанс, що праві популісти будуть змушені прийняти демократичні правила гри і Європейський союз", - додав він.

Політик уточнив, що з 1996 року Європейський парламент отримав більше повноважень, впливу, і це дуже добре.

"Європейський союз у цілому також дуже змінився, але, думаю, протягом останніх двох-трьох років стався відкат назад в ЄС, включно з Європейським парламентом, тому що немає достатньо сильного лідерства. Ми дещо втратили нашу компетенцію і бачення, а Європа була занадто залучена до всіх можливих дрібних врегулювань, які вельми дошкуляли людям, і втратила деякі речі, які більші і важливіші: сильну економічну, зовнішню політику і політику безпеки, включаючи спільний прикордонний контроль, щоб дати Європі почуття спільності", - підкреслив Свобода.

Він додав, що зараз втрачено спільне бачення Європейського союзу.

"І це сталося в тому числі через те, що європейські інститути - Єврокомісія, Європарламент та частково Європейська рада глав держав - втратили багато енергії, щоб думати про наступні кроки для Європи. Можливо, пані [Ангелі] Меркель (канцлер Німеччини, - ред.) та пану [Еммануелю] Макрону (президент Франції, - ред.) вдасться пожвавити процес з боку Європейської ради. Але багато інших лідерів держав повинні будуть наслідувати їхній приклад, і тут я бачу багато слабких місць", - підсумував Свобода.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Є спосіб значно поліпшити ситуацію на Донбасі - європейський політик.