ЄС хоче взяти Донбас під свій контроль: ціна питання - 15-20 млрд євро

Європейський Союз має намір взяти Донбас під свою протекцію, зайнявшись курируванням грошей, які будуть виділені Україні на відновлення регіону.

Про це йдеться в так званому "плані Сайдіка", попередній варіант якого має у своєму розпорядженні "Апостроф".

Зокрема, план передбачає створення Агентства реконструкції Східної України (Eastern Ukraine Reconstruction Agency, EUKRA), яке буде працювати під егідою ЄС впродовж 6-8 років.

Головна мета EUKRA - акумуляція коштів донорів: ЄС, Агентства США з міжнародного розвитку, інших міжнародних організацій та навіть Росії. Ці гроші будуть витрачені на відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу (як окупованої частини, так і підконтрольної Україні).

При цьому, як розповів "Апострофу" дипломат Василь Філіпчук, Україна спочатку пропонувала ЄС використати сценарій, який спрацював після війни Росії проти Грузії.

"ЄС провів конференцію і зібрав 5 мільярдів євро допомоги Грузії. В нашому випадку це буде 15-20 мільярдів євро. Це реально. Але справа в тому, що єврочиновники настільки не довіряють нашій владі, що гроші надати готові, але не нашій владі, а власному агентству, яке буде працювати на території України і самостійно буде імплементувати, і використовувати ці кошти", - підкреслив Філіпчук.

Подробиці про "план Сайдіка" читайте в матеріалі "Апострофа": "План Сайдіка" з порятунку Донбасу: 5 головних моментів і причому тут Гватемала.