RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Кінець старої системи: Вакарчук видав жорстке звернення до політиків

Музикант та громадський діяч Святослав Вакарчук запропонував змінити в Україні виборчу систему, аби вибори до парламенту відбулися за відкрити списками.

Свою позицію він виклав у статті для "Української правди".

Так, музикант нагадав, що українцям перед кожними виборами обіцяють золоті гори, про які в майбутньому обрані політики забувають.

"Невиконання обіцянок стало невід'ємною ознакою існуючої політичної культури, яка, немов небезпечний токсин, отруює всю країну. Цьому треба покласти край. Нам потрібна нова політична культура. Нам потрібна чиста політика", - написав він.

Вакарчук вважає, що "ті, хто були при владі протягом останніх 27 років", не зможуть зламати існуючу в Україні система, а тому мусять поступитися місцем "молодим професіоналам, людям майбутнього".

Місія ж існуючих політиків – створити і застосувати антидоти, які знешкодять стару токсичну політичну культуру.

Одним з таких антидотів, на переконання Вакарчука "може і має стати новий Виборчий кодекс", аби парламентські вибори 2019 року пройшли за повністю пропорційною системою – "відкритими регіональним списками з виключно партійним висуванням".

Якщо кодекс буде прийнято, в Україні буде скасована мажоритарна система виборів. Крім того, замість 225 мажоритарних округів формуються 27 регіональних.

Право на висунення кандидатів матимуть лише партії, які формуватимуть загальнонаціональний список, а згодом розподілятимуть кандидатів по регіональних списках.

У кожному регіоні партія має висунути мінімум 5 кандидатів.

Українці ж на виборах отримають бюлетень, в якому необхідно вказати номер партії та окремо – кандидата. Як результат – в парламент пройдуть кандидати від тих партій, які набрали прохідний бар'єр сумарно по всій Україні.

"Таким чином не лідер партії в закритому кабінеті, а виборці визначають місце того чи іншого кандидата у списках партії. Це і робить списки відкритими", - підкреслює Вакарчук.

Він вважає, що така система нівелює корупційну складову виборів, оскільки підкуповувати виборців на окрузі розміром із область буде складно. Крім того, змагатися доведеться не лише з опонентами, але й з однопартійцями.

Окрім цього система виключить можливість зради виборців, оскільки кандидати не зможуть вигравати вибори як "незалежні", а потім приєднуватись до фракції тої чи іншої партії.

"І найголовніше. Така система дає найбільше шансів потрапити в парламент політикам нової якості, тим самим людям майбутнього – у них немає великих ресурсів, але є чесне ім'я, професіоналізм, чітка ідеологія та залізні принципи", - підкреслює музикант.

Він нагадав, що потрібний проект закону №3112-1 давно знаходиться у Верховній Раді.

"Цей законопроект вже проголосований у першому читанні й майже готовий до голосування в цілому. На заваді до остаточного прийняття закону лежать не поправки чи юридичні зауваження, бо їх можна опрацювати доволі швидко; причина зволікання – страх старої системи перед справжніми змінами", - резюмував музикант.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Вакарчук заявив, що не має наміру йти на вибори президента, але натякнув,що планує займатися політикою в Україні.