Як Україні повернути Крим і окупований Донбас: екс-радник Путіна нагадав досвід інших країн

Колишній радник президента Росії Андрій Ілларіонов вважає, що президенту України Володимиру Зеленському не вистачить президентського терміну, щоб повернути окуповані території.

Про це російський політик і економіст повідомив в інтерв'ю виданню Главред.

"Є питання, які неможливо вирішити впродовж п'яти років просто тому, що вони не вирішуються за такий короткий термін. Зокрема це стосується і повернення окупованих Росією українських територій", - вважає Ілларіонов.

При цьому експерт нагадує досвід інших країн, зі схожими територіальними проблемами.

"Коли в 1871 році Німеччина відібрала у Франції Ельзас і Лотарингію, то Франція змогла повернути свої території тільки в 1919 році, тобто через майже 50 років. П'ять років і 50 років - це дві великі різниці. У 1919 році вже не було живого жодного прем'єра, жодного президента, жодного хоч трохи помітного політичного діяча, при якому відбулося відторгнення Ельзасу і Лотарингії. Повернення територій відбулося при іншому поколінні, навіть через два покоління", - нагадує Ілларіонов.

Експерт також зауважив, що Німеччині вдалося повернути Ельзас і Лотарингію вдруге всього через шість років, але це повернення стало можливим під час світової війни з колосальною кількістю жертв.

Ілларіонов також згадав Японію, яка після 1945 року, втративши свої території, анексовані Радянським Союзом, до цих пір не погодилася на підписання мирного договору з Росією, незважаючи на те, що пройшло вже 74 роки.

На його думку, повернення окупованих територій України є можливим, але для цього буде потрібно кілька умов.

"Перше - стратегічне терпіння. Друге - масштабна і кровопролитна війна. Третє - союзники першого рангу. Причому союзники не такі, які відмовляються від свого підпису під Будапештським меморандумом і які здають тебе, наполягаючи на виконанні Мінського протоколу, а реально беруть участь у військових діях своїми збройними силами і роблять все можливе для вирішення конфлікту", - вважає експерт.

Серед цих умов Ілларіонов не згадав нову угоду з президентом РФ Володимиром Путіним, оскільки вважає, що будь-яка угода, підписана російським президентом, ним же не виконується.

"Він не виконав Мінський протокол-1, хоча цей документ - огидний для України, він її руйнує. Але навіть цей договір Путін не виконує. Мінський протокол-2 дуже поганий для України, руйнівний для неї, але й цей договір Путін не виконує. Путін у 2008 році змусив Міхеїла Саакашвілі підписати угоду за результатами російської агресії в Грузії. Це була дуже погана угода для грузинської сторони, яку був змушений підписати Саакашвілі. Але Путін цу угоду не виконує", - зауважує він

Ілларіонов нагадав, що Путін порушив діючі між Україною та Росією Договір та Великий договір про дружбу.

"Путін порушив Угоду про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД). Він порушив Гельсінські угоди про безпеку і співробітництво в Європі від 1975 року. Путін порушив і Статут Організації Об'єднаних Націй (ООН) від 1945 року, який проголошує принцип непорушності кордонів в Європі", - перераховує колишній радник російського президента.

На думку експерта, не існує жодних гарантій, що будь-яка нова угода з Путіним буде ним виконуватися.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що Путін нібито розіслав країнам НАТО "секретне" послання.