RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Україні зробили гучну заяву про вихід з Мінських угод: подробиці

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна допускає вихід з Мінських домовленостей.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ВВС.

"Так, це можливо (про вихід з Мінських домовленостей - ред). Якщо ми побачимо, що цей процес йде нескінченно. Це дуже непопулярна заява і, напевно, знову не сподобається нашим західним партнерам. Але для нас Мінськ - не самоцінність. Самоцінність - наше виживання як нації. І якщо ми побачимо, що вони не спрацьовують, і це веде нас в постійне затягування нескінченного процесу, то рано чи пізно буде прийнято рішення про вихід з мінського процесу", - заявив міністр.

За його словами, мінський процес не був запланований як нескінченно довгий, а тільки на перший рік.

"Чому тодішнє керівництво нашої держави вирішило намагатися продовжити Мінськ, а не чесно сказати, що він не працює і треба шукати інше? Зіграли свою роль санкції, які були прив'язані до Мінська. Був цілий клубок пов'язаних з цим проблем. Відмовитися від Мінська - дуже складне політичне рішення", - зазначив Пристайко.

Він також підкреслив, що є термін закінчення документа, але він чітко не прописаний.

"Але якщо ця зустріч, яка відбудеться, покаже відсутність прогресу, це, безумовно, поставить під сумнів можливість досягнення миру в мінському процесі. Ось коли ми повернемося (з нормандських переговорів - ред.), тоді і буде правильно запитати нас про це. І якщо нічого не привеземо, то логічним буде запитання, наскільки цей Мінськ все ще нам потрібен ", - зазначив міністр.

Ціною виходу з Мінських домовленостей стане відміна західних санкція для Росії.

"Але я прошу вас не забувати, що санкції можуть бути скасовані і без виходу з Мінська. Ми можемо з вами виконувати Мінськ до кінця нашого життя і до кінця життя наших онуків, а санкції можуть бути скасовані кожні півроку", - додав Пристайко.

Також він розповів про нюанси Мінських угод і владу України.

"Складна еквілібристика між тим, як зрозуміти і відчути настрої, і можуть санкції все ще зіграти стримуючу роль, або нам потрібно все-таки вийти з Мінська і шукати мир якимось іншим шляхом - це і є відповідальність глави держави і нинішнього уряду, і всього суспільства, до речі кажучи", - заявив Пристайко.

За його словами, у Києва є бачення декількох можливих варіантів подальшого розвитку. Наприклад, якщо не Мінськ, то Україні тоді потрібно звертатися до миротворчої місії, точніше peacekeeping - місії з підтримання миру.

Як повідомляв "Апостроф", Росія намагається розхитати ситуацію в Україні, зіштовхнути громадян лобами, щоб після цього сформувати маріонетковий уряд в Києві і захопити владу в країні.