RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

​Готуються підписати в Парижі: з'явилися гучні чутки про нову "угоду" щодо Донбасу

Лідери країн "нормандської четвірки" на саміті в Парижі 9 грудня можуть підписати рамковий документ про перспективи політичного врегулювання на Донбасі.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Підготовлено та погоджено проект документа, який може бути запропонований главам держав для підписання за підсумками саміту. Він носить рамковий характер і містить перелік наступних кроків врегулювання під егідою "нормандського формату" в руслі Мінського комплексу заходів як основи мирного процесу", - сказало джерело.

За його словами, лідери висловлять прихильність політичному шляху врегулювання конфлікту за допомогою Мінського комплексу заходів.

"При цьому за основу буде взята так звана "формула Штайнмайєра", яку погодила раніше Контактна група. Передбачається комплекс кроків по її подальшій імплементації сторонами з тим, щоб запустити в регіоні політичний процес шляхом проведення місцевих виборів під міжнародним контролем після надання окремим районам Донбасу особливого статусу з перспективою його подальшого закріплення на постійній основі після публікації звіту про проведення виборів БДІПЛ ОБСЄ", - сказало джерело.

У той же час документ, за словами джерела, не містить конкретних кроків, в частині негайної передачі Києву контролю над ділянкою кордону на Донбасі.

Джерело скептично поставилося до прогнозів можливості повноцінної двосторонньої зустрічі лідерів Росії і України на полях саміту.

"Можливо, що називається, "на ногах" щось і станеться. Але я сильно сумніваюся в можливості повноформатного двостороннього діалогу (Росії та України) на полях саміту. Порядок такого роду діалогу поки бачиться нечітко", - сказало джерело.

Тим часом, за його словами, саміт може стати стимулом форсування гуманітарних процесів на Донбасі.

"Мова про обмін полоненими за формулою "всіх встановлених на всіх встановлених". Саміт тут може стати таким собі драйвером. Таким чином, може бути зроблена спроба здійснити обмін до кінця року, вже в грудні в прив'язці до зустрічі. Однак остаточно це питання все ще не вирішене, проходить стадію обговорень", - сказало джерело.

На саміті, як очікується, не буде підніматися питання зміни формату Мінських угод.

"Про відмову від мінського формату або його зміну мови не йде. На саміті це питання підніматиметься не буде", - сказало джерело.

Як повідомляв "Апостроф", нардеп "Слуги народу" Ірина Верещук заявила, що на сьогоднішній день найкращим виходом була б пролонгація закону про особливий статус Донбасу, який діє до грудня 2019 року.