RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Солодке меню" від ворога: які головні ризики для Зеленського на переговорах з Путіним

Одним з найбільш серйозних ризиків переговорів на нормандському саміті, який 9 грудня минає в Парижі, є прив'язка "газового питання" до мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

Такі думку висловили опитані "апостроф" експерти.

"Я переконаний, що питання газу буде в списку того" солодкого меню ", яким росіяни будуть схиляти Зеленського до співпраці. Вони мають досить докладний політичний портрет Зеленського, знають, наскільки емоційно президент ставиться до питання тарифів, і однозначно будуть на нього тиснути", - вважає виконавчий директор Українського інституту майбутнього (UIF) Віктор Андрусів.

На думку українського дипломата, головного радника Міжнародного Центру перспективних досліджень (МЦПД) Василя Філіпчука, нинішній стан газового ринку в Україні повинно стати підставою для того, щоб проігнорувати російську "замануха".

"Ми нарешті, після 4-річної затримки, ввели європейську модель ринку газу, і роль держави в цьому питанні практично знівельована. А тому ті часи, коли питання газу був серйозним фактором міждержавних відносин, повинні залишитися в минулому", - підкреслив він.

Експерти одностайні в тому, що будь-який сценарій, коли за підсумками зустрічі ми отримаємо більш вигідні для України умови, можна вважати позитивним. Також успішним результатом переговорів для України буде відсутність результату.

"Якщо переговори не приведуть ні до чого, конфлікт повернеться до стану, в якому він був останні 4 роки. Цей сценарій є наступним за позитивом після досягнення домовленостей, які будуть краще або хоча б не гірше, ніж домовленості в Мінську. А поганим для нас результатом буде, якщо російськими вдасться переграти Зеленського, і ми отримаємо гірші домовленості. зокрема, принцип прямих переговорів з сепаратистськими "республіками", - припустив експерт з міжнародних відносин МЦПД Микола Капітоненко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Ні капітуляції: чого ми чекаємо від Зеленського в Парижі