RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Рада остаточно скасувала недоторканність нардепів: результати голосування

У середу, 18 грудня, Верховна Рада України внесла важливі правки в законодавство, які остаточно скасували недоторканність народних депутатів. Документ підтримав 291 парламентар.

Документ вносить зміни в Кримінально-процесуальний кодекс України, в закон України "Про статус народного депутата України" і регламент Верховної Ради України.

Документ передбачає, що клопотання про дозвіл на затримання, обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або домашнього арешту, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також про застосування інших заходів, в тому числі негласних слідчих (розшукових ) дій, які відповідно до закону обмежують права і свободи народного депутата України, розгляд яких віднесено до повноважень слідчого судді, повинні бути підтримані генеральним прокурором (виконуючим обов'язки генпрокурора).

Такі клопотання буде розглядати слідчий суддя апеляційного суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних справах про злочини, віднесені до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчий суддя Вищого антикорупційного суду. Передбачається можливість оскарження відповідних рішень.

Крім того, вносяться зміни в закон "Про статус народного депутата України", якими передбачені особливості юридичної відповідальності народного депутата. Ними передбачено, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп (відповідна норма передбачена Конституцією України).

Варто нагадати, що 29 серпня Верховна Рада прийняла законопроект про зняття депутатської недоторканності в першому читанні. 3 вересня депутати підтримали ініціативу в цілому. 11 вересня президент України Володимир Зеленський підписав закон.

Як раніше повідомляв "Апостроф", депутати президентської партії "Слуга народу" не можуть досягти згоди щодо закону про ринок землі.