RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Готовий дати свідчення: екс-співробітник КДБ Білорусі виступив з гучною заявою у справі Шеремета

Колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який оприлюднив таємні переговори силовиків Білорусі про вбивство Павла Шеремета, готовий дати свідчення в Офісі генерального прокурора України про обставини прослуховування керівництва КДБ Білорусі, де обговорювалася можливість вбивства журналіста.

Як повідомляє "Суспільне", колишній співробітник спецпідрозділу "Алмаз" МВС Білорусі в грудні 2020 передав відповідні докази українським правоохоронцям і журналістам.

"Ми робили все, щоб надати розголосу, і найголовніше - щоб завершити розслідування цього злочину і довести, що до цього причетні спецслужби Білорусі. Я передав записи приблизно в грудні", - заявив Макар.

Він додав, що з ним вже зв'язувалися представники українських спецслужб, але офіційний допит не проводився. Колишній співробітник білоруського спецназу запевнив, що дасть свідчення, як тільки українська сторона буде готова.

Макар розповів, що главу КДБ Вадима Зайцева в 2008-2012 роках записував один з його підлеглих. Зараз він, як і сам Макар, перебуває в одній з країн Євросоюзу.

На плівках, які Макар отримав в 2012 році, звучало ім'я Олега Алкаєва, який був начальником Мінського СІЗО, де здійснювали смертні вироки.

Відомо, що в 2001 році Алкаєв виїхав з Білорусі та опублікував книгу про страти і позасудових розправах в СІЗО Мінська. У 2007 році її видав Павло Шеремет.

За словами Макара, він передав плівки спецслужбам США. Він пояснив, що не міг раніше оприлюднити плівки через загрозу його життю.

"Цей запис я оприлюднив зараз, передав для публікації на EUobserver. Там були зроблені всі можливі експертизи. Проводилась міжнародна експертиза, яка підтверджена ... Цей запис я публікував тому, що в цьому році після виборів президента Білорусі в моїй рідній країні сталося те, про що я навіть не міг подумати. я бачу, як народ повстав проти цього диктаторського режиму", - сказав Макар.

Про те, що головним вигодонабувачем публікації скандальних "плівок" може бути Кремль, читайте в матеріалі "Апострофа": Рука Москви на білоруському сліді: кому вигідний новий поворот в "справі Шеремета".