RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

​Велика Європа, "Північний потік" і образа на НАТО: Путін у статті для німецької Die Zeit заговорив про Україну

Президент РФ Володимир Путін, чий рейтинг різко впав, спробував реабілітуватися, написавши для німецької Die Zeit статтю, присвячену 80-річчю початку радянсько-німецької війни. Однак у ній він згадував Україну і знову скаржився, що НАТО обдурило Росію, пообіцявши не продовжувати розширення на схід.

Текст статті публікує прес-служба Кремля.

За словами Путіна, в Росії пишаються мужністю і стійкістю героїв Червоної армії і трудівників тилу, які не тільки відстояли незалежність і гідність Батьківщини, а й врятували від поневолення Європи і світ.

Господар Кремля застеріг охочих переписати сторінки минулого і запевнив, що радянський солдат прийшов на землю Німеччини не мстити німцям, а з благородною, великою місією визволителя.

Він нагадав, що в післявоєнні роки німецькі підприємці стали піонерами кооперації з СРСР. 1970 року між Москвою і Бонном було укладено "угоду століття" про довгострокові поставки природного газу в Європу, що проклала початок будівництва газопроводу "Північний потік".

Путін поскаржився, що по закінченні холодної війни Росія прагнула будувати культурну і цивілізаційну Європу від Лісабона до Владивостока, однак на Заході запанував інший підхід, в основі якого лежало розширення Північноатлантичного альянсу, який сам був реліктом холодної війни.

Він знову заявив, що радянське керівництво умовили на членство об'єднаної Німеччини в НАТО, що стало основною причиною зростання взаємної недовіри в Європі.

Путіна зачепило, що з 1999 року було ще п'ять хвиль розширення НАТО, коли в організацію увійшло 14 нових країн, включаючи республіки колишнього Радянського Союзу, що "фактично поховало надії на континент без розділових ліній". При цьому він проігнорував той факт, що саме агресивна поведінка Росія, спроби відродити СРСР 2.0 і підживлення збройних конфліктів по периметру кордонів РФ змусили колишні республіки Радянського Союзу увійти до Північноатлантичного Альянсу.

Не оминув президент РФ і тему України. Він в черговий раз використав штампи кремлівської пропаганди, назвавши Революцію Переваги 2014 року "антиконституційним збройним переворотом", який нібито організували США і безвольно підтримали країни Європи.

Російський лідер дивується, чому довелося скидати тодішнього президента України Віктора Януковича, який вже погодився з усіма вимогами опозиції.

Він резонно зауважив, що зараз "вся система європейської безпеки сильно деградувала, наростає напруженість, реальними стають ризики нової гонки озброєнь". При цьому Путін змовчав про роль самої Росії у зростанні напруженості.

Путін також заявив, що Росія - одна з найбільших європейських держав і відчуває свій "нерозривний культурний і історичний зв'язок з Європою". Однак при цьому в Москві забувають про європейські цінності та демократію, дозволяючи собі вбивати політичних опонентів, труїти "Новачком" дисидентів і знищувати "Градами" цілі села в бунтівних провінціях.

Щоб не показувати себе в зовсім вже непривабливому світлі, Путін не став порушувати тему підтримки сепаратистів, окупації Криму і частини Донбасу, участі російських військових у агресії проти Молдови та Грузії, захоплення Абхазії та Південної Осетії, в чому йому постійно дорікають на Заході.

Нагадаємо, півтора тижнями раніше Путін в розмові з журналістом американської телекомпанії NBC Кіром Симмонсом звинуватив Україну в стягуванні військ на Донбас і викрив НАТО в порушенні домовленостей про не розширення Альянсу на схід, використавши дитячий жарт: "Обдурили дурачка на чотири кулачка".