RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Україна відповіла на цинічну заяву Кремля про російські паспорти в ОРДЛО

Міністерство закордонних справ України відреагувало на заяву представниці МЗС Росії Марії Захарової, що нібито жителям Донбасу видають російське громадянство тому що це "вимушений гуманітарний захід". У МЗС України назвали такі дії "поширенням шовіністичної ідеології "русского міра".

Про це речник МЗС України Олег Ніколенко розповів "Українській правді".

Він зауважив, що російському зовнішньополітичному відомству важко зрозуміти наслідки деструктивної політики Кремля, чому можна "лише поспівчувати".

Ніколенко також назвав російську паспортизацію елементом гібридної війни, яку веде Росія проти держав-сусідів. Зокрема, під виглядом "захисту російських співвітчизників" ЗС РФ окупували частини грузинських та українських території, а їхня ФСБ постійно втручається у внутрішні справи країн Балтії.

За даними українського МЗС, за 2 роки понад півмільйона жителів окупованих територій Луганської та Донецької областей отримали російські паспорти.

Як заявив речник МЗС, РФ свідомо порушує Мінські домовленості, сенс яких: відновити суверенітет України та мирно реінтегрувати тимчасово окуповані території. Замість цього, Росія продовжує посилювати руйнівні наслідки своєї окупації, а також затягує контрольовані нею українські території в свій політичний, економічний, електоральний, соціальний та культурний простір.

"У таких умовах галасливі заклики російських посадовців про нібито небажання України досягти прогресу в Мінському процесі виглядає особливо цинічними і такими, що не мають нічого спільного з реальністю", - наголосив Ніколенко.

Крім того, у Міністерстві вважають за потрібне міжнародній спільноті жорсткіше відповідати Росії на роздачу російських паспортів на Донбасі, тому що після відновлення контролю над регіоном, РФ буде продовжувати спроби нав'язування російського громадянства. На думку речника МЗС України, це - російська бомба сповільненої дії.

Також читайте матеріал "Апострофа": Операція "паспортизація" в ОРДЛО: навіщо це Путіну і як відповідає Україна.