RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Не бачиш окупації - плати штраф: в Україні невизнання агресії РФ вдарить по гаманцю

У четвер, 9 грудня, Кабінет міністрів України підтримав два законопроекти у сфері національної безпеки. Вони стосуються відповідальності за публічне заперечення агресії Російської Федерації щодо України та спроби легітимізації окупації окремих територій.

Про це повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко.

Зазначені документи було підготовлено зовнішньополітичним відомством України.

Перший законопроект передбачає визнання протиправним діянням публічне заперечення збройної агресії Російської Федерації, окупації українських територій та спроб країни-агресора легітимізувати їхню анексію.

Документ націлено на запобігання провокаційній поведінці іноземних та українських громадських діячів, чиновників та політиків в умовах збройного конфлікту.

У законопроекті зазначено, що заперечення російської агресії є наругою над жертвами розв'язаної РФ проти нашої країни війни, приниженням гідності народу України, є протиправним і тягне за собою правові наслідки.

Як публічне заперечення збройної агресії Російської Федерації визначається щонайменше одне відкрите звернення, адресоване більш ніж одній особі, з письмовим твердженням або графічним зображенням тимчасово окупованого Криму в межах РФ (або як окремої території за межами України).

А під публічним запереченням спроб Росії легалізувати анексію Криму мається на увазі, як мінімум, одне відкрите звернення, в якому заперечуються такі дії РФ та її чиновників.

Під дію документа підпадають: публічні заперечення, поширені у пресі, по радіо, телебаченню, з допомогою інших ЗМІ; через Інтернет; ті ж твердження, оприлюднені під час публічних виступів; розміщені на плакатах та гаслах у публічних місцях; поширені на листівках чи інших друкованих матеріалах.

Другий законопроект пропонує внесення змін (нова стаття) до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкція статті передбачатиме покарання у вигляді штрафів:

  • за публічне заперечення агресії Росії, тимчасової окупації територій Донбасу та Криму, спроб легітимізації анексії – у розмірі від 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 – 34 тис. грн);
  • за ті ж дії, вчинені повторно – у розмірі від 2000 до 3000 мінімумів доходів (34 – 51 тис. грн).

За зазначені правопорушення притягатимуть до відповідальності: українських та іноземних громадських діячів; чиновників; осіб, які є національними, іноземними громадськими діячами або задіяні у міжнародних організаціях.

Наразі документи мають розглянути народні депутати.

Раніше ми писали, що мер Полтави Олександр Мамай назвав російську агресію проти України "братовбивчою війною", за що опинився на сайті "Миротворець".