RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

До хакерської атаки на Україні можуть бути причетні спецслужби Лукашенка

Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергій Демедюк пов'язує білоруську розвідку Олександра Лукашенка з хакерськими кібератаками на урядові українські сайти та мобільний застосунок "Дія" 14 січня.

Про це він повідомив Reuters.

"Попередньо ми вважаємо, що до цієї атаки може бути причетна група UNC1151", - сказав заступник секретаря РНБО.

Як вважає високопоставлений представник безпеки України, хакери цієї п'ятниці використали зловмисне програмне забезпечення, подібне до угруповання, пов’язаного з розвідкою РФ. Білорусь є близьким союзником РФ. Він вважає винними групу UNC1151, і що вона була лише прикриттям для більш руйнівних дій.

"Пошкодження сайтів було лише прикриттям для більш деструктивних дій, які відбувалися за лаштунками і наслідки яких ми відчуємо найближчим часом", - зазначив він.

Як повідомляє інформагентство, коментарі Демедюка є першим детальним аналізом України нещодавної кібератаки.

За його словами, група UNC1151 є "кібершпигунським угрупованням, пов’язаним зі спецслужбами Республіки Білорусь", а також вже робила кібератаку на Литву, Латвію, Польщу та Україну та поширювала наративи, що засуджують присутність НАТО в Європі.

"Шкідливе програмне забезпечення, яке використовується для шифрування деяких урядових серверів, за своїми характеристиками дуже схоже на програмне забезпечення, яке використовується групою ATP-29", - наголосив Демедюк.

Група ATP-29 підозрюється у причетності до взлому Нацкомітету Демократичної партії перед президентськими виборами 2016 року у США. Ця група, як вказав заступник секретаря РНБО, для своїх атак "вдається до вербування або таємної роботи своїх інсайдерів у потрібній компанії".

Також він нагадав, що хакери 14 січня написали, зокрема, про події на Волині та Східної Галичини, де в окупованій нацистами Польщі здійснювалися масові вбивства Української Повстанської Армії. На думку Демедюка, хакери використовували Google Translate, коли перекладали польською мовою.

"Очевидно, що цим примітивним методом їм не вдалося нікого ввести в оману, але все ж це свідчить про те, що нападники "грали" на польсько-українські відносини (які з кожним днем тільки посилюються)", – додав він.

Раніше "Апостроф" писав, американські експерти вважають, що, якщо хакери візьмуться за більш серйозні кібератаки, ніж були в Україні цього тижня, українці ризикують залишитися без світла, газу та тепла.

Раніше ми інформували, у СБУ розповіли, чи був витік персональних даних під час атаки хакерів на урядові сайти.