RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Збільшення ЗСУ: наскільки реальною є ініціатива Зеленського

Президент Володимир Зеленський підписав указ про зміцнення обороноздатності країни, згідно з яким в Україні скасують призов на строкову службу, збільшать чисельність Збройних сил до 100 тисяч осіб і створять додаткові 20 бригад. Але проблеми з відтоком кадрів та неповною комплектацією ЗСУ існують уже зараз. Причинами такої ситуації є брак фінансів та колосальна бюрократизація.

Про це експерт з державної безпеки Юрій Міхальчишин розповів Realist.online.

Оцінюючи заявлене збільшення чисельності Збройних сил, експерт припустив, що цей крок викликано зміною геополітичної обстановки, зокрема поглинанням республіки Білорусь Росією. Таким чином, наш спільний кордон з потенційним агресором збільшиться на тисячу кілометрів.

Михальчишин припустив, що розрахунки Генштабу ЗСУ ґрунтуються на необхідності захистити нові потенційно небезпечні оперативні напрямки вже на території Білорусі, де можливі просування російських військ.

"Слід розуміти, що жодні високотехнологічні системи озброєння, у тому числі безпілотні літальні апарати, не зупинять танкову гармату та десятки тисяч піхоти на бронетранспортерах", - зазначив він.

Також експерт нагадав про чутливі проблеми з людським ресурсом у Збройних силах та звернув увагу на сьогоднішню комплектацію існуючих бригад ЗСУ до показника 70-80% від штатної чисельності.

“Якщо ж створювати нові бригади, залишивши нинішній рівень забезпечення матеріальною частиною, бойовою технікою, інфраструктурою, ми, на жаль, ризикуємо отримати слабкі та неукомплектовані з'єднання, які замість посилення нашої оборони можуть стати черговою проблемою”, – сказав Михальчишин.

За його словами, для нових формувань буде потрібний величезний фінансовий ресурс та гарантії належного рівня матеріального забезпечення контрактників, оскільки відтік кадрів не припиняється.

“Вибачте за абсурд, але уявіть собі ситуацію, коли військовослужбовці, навчені вже зараз поводженню з новими зразками озброєння (маю на увазі насамперед протитанкові ракетні комплекси), що поставляються нам союзниками, через два роки під час чергового загострення виявляться працівниками на виробництві у Познані або будівельниками десь під Прагою. На жаль, це цілком реалістичний сценарій, тому вже тут і зараз варто зробити все, щоб він став неможливим”, – висловив свою думку експерт.

Він упевнений, що проблема не лише у нестачі фінансів, а й у потужній бюрократизації, яка часто змушує військовослужбовців відмовлятися від продовження першого контракту.

“Не знаю напевно, наскільки на сьогодні точна ця статистика, але понад 70% військовослужбовців контрактної служби не мають наміру служити та укладати наступний контракт. Це індикатор невпевненості у завтрашньому дні та соціальної незахищеності військовослужбовця”, – підсумував Михальчишин.

Читайте також матеріал "Апострофа": Місія нездійсненна: скільки піару в "армійському" указі Зеленського