RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Не лише постачання зброї: експерт розповів, чого Україна хоче добитися від Заходу

Президент України Володимир Зеленський прагне домогтися від західних партнерів не тільки постачання протитанкової зброї, снарядів та відносно застарілого озброєння, а фінансування "по-великому".

Головні тези з інтерв'ю Зеленського проаналізував політичний оглядач "Апострофа" Денис Захаров.

Основний наголос йшов на тему війської "допомоги" від країн Заходу. Амбіції президента значно вищі за ті умови, які йому зараз пропонують.

"Кредити, якими так пишаються у Німеччині, США та Британії – непогано. Але це крапля в морі і мови про жодні "плани Маршалла" не йде. Потужну незалежну армію не побудуєш навіть за десяток мільярдів кредитів, які чомусь називають "допомогою", ніби це щось безоплатне", - пояснює Захаров.

Володимир Зеленський усвідомлює, що шлях України до НАТО ймовірно затягнеться на роки. Вагомою причиною сповільнення інтеграції до Північноатлантичного Альянсу є позиції Парижа та Берліна щодо вступу України. Незважаючи на це, Франція та Німеччина продовжують риторику про політику "відчинених дверей".

"У цьому контексті цікавим є пасаж Зеленського про те, що, проходячи шлях до НАТО, ми повинні отримати систему гарантій, яка не повинна поступатися системі, яку пропонують країнам НАТО. При цьому він заявив, що обговорює дані гарантії, такий собі "Будапешт-2", із сильними світу цього", - зауважує політичний оглядач "Апострофа".

На думку Захарова, у нинішній ситуації влада має пропонувати варіанти тісної взаємодії із партнерами. Однак, він додав, що перший "Будапешт" підписали з легкістю, адже там насправді не було жодних гарантій для України. А тепер існує велике питання, чи дадуть їх світові гравці нашій державі у цей раз, зважаючи на умову стовідсоткового неприєднання Росії до таких гарантій.

Читайте матеріал "Апострофа": Місія нездійсненна: скільки піару в "армійському" указі Зеленського.