RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

Всі новини

Легкої прогулянки не вийшло: названо головну помилку Путіна у війні проти України

Втрати російської армії на п'ятий місяць війни перевалили за рекордні 40 тисяч загиблих. Незважаючи на перевагу в артилерії на вузьких ділянках фронту, наступ рашистів на півдні та Донбасі захлинувся, що відкриває для ЗСУ вікно можливостей для контрнаступу.

"Апостроф" розбирався в тому, чому Володимир Путін переоцінив потенціал власної армії та недооцінив здібності ЗСУ та народу України до опору.

У 2016 році, коли РФ створила навколо України три потужні угруповання військ, стало зрозумілим, що Кремль готується до подальшого розширення агресії. Але вже тоді експерти приходили до висновку, що відкрита агресія проти України лише силами цих угруповань стане для Москви катастрофою з урахуванням того, що стан справ у ЗСУ у 2016 році явно відрізнявся від ситуації 2014 року. Вказаних сил для повного "розгрому" України було мало шість років тому, а взимку-навесні 2022 року - тим більше.

Першою помилкою Москви, яка і спричинила такі втрати окупантів, стало небажання Володимира Путіна оголошувати перед вторгненням загальну мобілізацію, каже "Апострофу" Михайло Самусь.

Причини такого кроку криються у невпевненості кремлівської верхівки у власному суспільстві та державному механізмі, який може розвалитися, якщо його повністю перевести на військові рейки.

Армія вторгнення складалася з близько 100 тисяч військовослужбовців першого ешелону та 150-170 тисяч - другого. Наступ починався широким фронтом і "без нічого" з розрахунку на деморалізацію ЗСУ та велику кількість любителів "русского міра", яких в Україні не виявилося.

"З першої хвилини вторгнення українські захисники почали знищувати рашистів, на що Путін з Шойгу не розраховували. Легкої прогулянки з паралельним "взяттям" Києва, Харкова та Одеси (центральна Україна "падає" автоматично) не вийшло. Як наслідок, з перших днів окупанти понесли серйозні втрати в елітних частинах та з'єднаннях: авіація, ВДВ, сухопутні частини, Росгвардія і так далі. Загибель крейсера "Москва" показала, що ЗСУ готові знищувати такі цілі, про які на Заході навіть не замислювалися", - зазначив Михайло Самусь.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Армія третього ґатунку": кого Кремль рекрутує на війну в Україні.