RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

ЗСУ отримають 2000 нанодронів: в чому особливість Black Hornet

Норвегія, яка разом з іншими країнами Північної Європи підтримала декларацію лідерів "Великої сімки" щодо гарантій безпеки для України, передасть ЗСУ тисячу нових комплектів розвідувальних мікродронів Black Hornet, тобто "Чорний Шершень".

Про це інформує ресурс Defense Еxpress.

Читайте: Британія передасть Україні бойові БПЛА великої дальності — The Guardian

Як зазначено в офіційному повідомленні оборонного відомства Норвегії, рішення про це постачання викликано вкрай позитивним досвідом використання цих дронів ЗСУ під час реальних бойових дій.

Оскільки у комплект входить щонайменше два БПЛА, тому мова може йти мінімум про 2000 мікродронів.

У повідомленні зазначено, що "тісна співпраця з оборонно-промисловим комплексом буде вкрай необхідна, щоб у майбутньому мати можливість підтримувати необхідні поставки військової техніки в Україну", тобто навряд офіційне Осло одразу поставить усю партію Black Hornet.

Як відомо, за 16 років було виготовлено лише трохи більше 14 тисяч Black Hornet у різних версіях, які були замовлені понад 40 замовниками. Тобто тисяча мікроБПЛА є досить великим обсягом.

Сам Black Hornet, які виробляє компанія Flir, важить усього 32 грами, оснащується тепловізором, може знаходитись у повітрі 25 хвилин та має радіус керування у 1,6 км., що є цікавим рішенням для розвідки в умовах боїв в урбанізованій місцевості.

Нагадаємо, минулого року Black Hornet на загальну суму в 9,5 млн доларів вже постачався Україні в межах спільної допомоги Великої Британії та Норвегії. Оскільки вартість одного комплекту становить близько 40-60 тисяч доларів, до ЗСУ могли передати від 150 до 240 комплектів.

  • Вас може зацікавити:

Україна отримає португальські безпілотники Tekever AR3: в чому їх особливість

Скільки безпілотників втрачає українська армія щомісяця: британські аналітики назвали цифру

Можуть відкрити в 2025 році: як просувається будівництво в Україні заводу з виробництва Bayraktar