RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Раді мало не ухвалили закон, який дозволив би відбирати в українців майно і землю: що відомо

Народні депутати Верховної Ради України, яка працює в закритому режимі, у вівторок, 8 серпня, намагалися протягнути законопроєкт, який давав би державі право конфісковувати у українців майно і землю без рішення суду.

Як повідомив народний депутат Володимир В'ятрович на своїй сторінці у Facebook, погоджувальна рада парламенту зняла законопроєкт №8225 із порядку денного пленарного засідання, але він все одно може "вигулькнути знову за тиждень чи два".

Читайте також: Війна не завада: як українська влада готується до виборів

Авторами скандального проєкту виступили представники фракції "СН" Микола Кириченко та Денис Герман.

Відповідно до законопроєкту, влада могла б отримати землю чи будинок будь-якого українця під час воєнного стану і впродовж 10 років після закінчення воєнного стану, оголосивши, що на цьому місці планується будівництво об’єкта критичної інфраструктури.

Так, проєктом закону землю і нерухомість пропонується відбирати:

  • без рішення суду;
  • без згоди землевласників, землекористувачів, органів управління об'єкта державної та комунальної власності та рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, що здійснюють розпорядження земельними ділянками ;
  • без складення акту приймання-передачі земельних ділянок із комунальної у державну власність ;
  • без відшкодування втрат лісогосподарського виробництва та збитків землекористувачам .

"Щоб позбавити громадянина, компанію чи місцеву громаду власності на землю чи майно достатньо буде рішення уряду. В цьому ж рішенні буде вказано і розмір компенсації. Думаю, ви розумієте, що цей розмір і близько не відповідатиме реальній вартості відібраного майна", - прокоментував В'ятрович ініціативу більшості.

За словами нардепа, цей законопроєкт суперечить базовим нормам Конституції України і невідчужуваним навіть в умовах воєнного стану правам громадян, а його включили в порядок денний сесії і намагалися включити в порядок денний пленарного засідання попри негативний висновок антикорупційного комітету.

"По суті, ідеться про системну спробу замаху на конституційний лад і базові права людини, про запровадження в Україні елементів воєнного комунізму. Законопроєкт 8225 має бути не просто знятий з пленарного засідання, а взагалі вилучений з порядку денного сесії і знятий із реєстрації", - резюмував В'ятрович.

Як повідомляв "Апостроф", раніше СБУ та ДБР прийшли з обшуками до нардепа Дубинського у справі про законність його виїзду за кордон у період військового стану.

  • Вас може зацікавити:

В Україні продовжать воєнний стан і загальну мобілізацію: названо нові терміни

Рада ухвалила новий закон: заборонено запускати салюти, голосно співати і не лише це

Скандал з кумом Медведчука: одіозний нардеп склав повноваження