RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Спікера палати представників США відправлено у відставку: результати голосування

У Сполучених Штатах Палата представників звільнила з посади свого спікера Кевіна Маккарті. Відставку ініціювали у зв'язку з домовленостями з Білим домом, які стосувалися недопущення "шатдауну" в країні.

Такі підсумки голосування Палати представників США транслювали в YouTube.

Читайте також: Боротьба з корупцією в Україні: чи перекриють США нам "повітря" і в чому суть проблеми

За його звільнення віддали свої голоси 216 конгресменів, проти висловились 210. Таким чином, речника Палати представників достроково відправили у відставку уперше в історії Штатів.

Відтак, Демократична партія повним складом проголосувала за його відставку. Перед цим голосуванням американські ЗМІ припускали, що посадовця демократи можуть спробувати врятувати від відставки за певних умов, зокрема за підтримку надання допомоги Україні.

Як відомо, пропозицію відправити Маккарті у відставку висунув його однопартієць-республіканець Метт Гетц одразу після того, як він не допустив зупинки фінансування уряду через проблеми з ухваленням бюджету на наступний рік. Так, він підтримав документ про фінансування уряду до 17 листопада, не запровадивши жодних урізань витрат чи змін у прикордонній безпеці, до чого закликали його колеги-республіканці.

Палаті представників не вдалося відкласти чи заблокувати спробу Гетца запустити процес відставки, що й відкрило шлях до голосування, проте спочатку конгресмени повинні були провести годинні дебати.

Тепер крісло, ймовірно, займе тимчасовий наступник з числа конгресменів, проте його повноваження, на переконання більшості експертів з питань регламенту Палати представників, будуть дуже обмежені. Він матиме право тільки вести засідання для обрання нового спікера.

При цьому можливі проблеми у пошуку нового спікера, адже у Демократичної партії - меншість у Палаті представників, і на крісло спікера претендувати не матиме змоги. Водночас група "трампістів-республіканців" може заблокувати обрання спікера від своєї партії. Так, у січні Маккарті обрали спікером саме через позицію трампістів аж з 15-ї спроби.

Від результативного голосування у Конгресі залежить подальше виділення Україні військової та іншої допомоги. Якщо Палата представників буде фактично заблокована у зв'язку з відсутністю спікера, це унеможливить ухвалення таких рішень.

У самому Білому домі раніше стверджували, що ситуація у Конгресі США не вплине на допомогу Україні. За словами представника адміністрації президента Джона Кірбі, переважна більшість членів Конгресу виступають на надання додаткової допомоги Україні.

Нагадаємо, Палата представників Конгресу США затвердила тимчасовий бюджет на 45 днів, який не включає допомогу Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Американці не є терплячими людьми - експерт із США про підтримку України

За жодних обставин: Байден зробив заяву про Україну після ухвалення бюджету США

Підтримка України триватиме: Остін і Умєров провели телефонну розмову, деталі