RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Побороти корупцію і зовнішнього ворога: чи впорається інститут лобізму з українськими реаліями

В Україні через відсутність відповідного законодавства інститут лобізму став вкрай непрозорою системою, в якій панують різні схеми.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Виплати, пільги та лікування за кордоном: Рада ухвалила "військовий" законопроект

Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон "Про доброчесне лобіювання", що є одним із зобов’язань, які взяла на себе Україна у зв’язку із підготовкою до переговорів щодо вступу в Європейський Союз. Цей закон, крім іншого, покликаний приборкати у країні політичну корупцію. На сьогодні лобістські функції в Україні виконують дужі різні люди - від регіональних активістів до представників найбільших фінансово-промислових груп.

Як розповів "Апострофу" один з таких неформальних "лобістів", який побажав зберегти свою анонімність, багато його колег діють під виглядом журналістів та представників громадських організацій, оскільки це забезпечує їм доступ до коридорів влади.

"Вибудовуються цілі неформальні схеми, через які питання вирішуються від одного чиновника до іншого по всій вертикалі", - сказав співрозмовник видання.

За його словами, для багатьох "тіньовий" характер лобістської діяльності був дуже зручним, оскільки він дозволяв практично будь-кому лобіювати все, що завгодно.

"Цим, до речі, активно користувалася Росія, яка через своїх агентів впливу нав'язувала Україні свій порядок денний. Отже, ухвалення закону про лобізм - це, крім іншого, ще й питання національної безпеки. Не всі з вітчизняних "лобістів" у захваті він прийнятого закону, особливо ті, хто є в цьому бізнесі монополістом. Але багато хто, особливо дрібні лобісти, яким важко долати цю монополію, навпаки, вітають нове законодавство", - сказав співрозмовник "Апострофа".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Кулуари в законі: навіщо Україна вирішила легалізувати лобістів

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація за новим законопроектом: що зміниться для жінок

Зброя на руках: чи поставить влада крапку в питанні легалізації

Відстрочка від мобілізації за новим законом: для кого хочуть залишити це право