RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Україні легалізували лобізм: що це означає і як наблизить нас до Європи

В Україні унормували діяльність лобістів. Експерти пояснили, що лобіювання буде обмежуватись лише впливом на осіб, які здійснюють правотворчу діяльність - тобто на народних депутатів.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Виплати, пільги та лікування за кордоном: Рада ухвалила "військовий" законопроект

Прийнятий Верховною Радою закон "Про доброчесне лобіювання" вже підписав президент Володимир Зеленський. Ухвалення цього документу було одним із зобов’язань, які взяла на себе наша країна у зв’язку із підготовкою до переговорів щодо вступу в Європейський Союз. Тож його ухвалення ще на крок наближає Україну до інтеграції в європейське співтовариство.

В ЄС вважають, що законодавче регулювання лобізму дозволить зменшити вплив олігархів на українську політику і обмежити корупцію.

"У кожної країни є своя специфіка щодо визначення можливостей впливу на владу, - сказав у коментарі виданню партнер юридичної компанії Arzinger Андрій Підгайний. - Наприклад, в США лобісти активно залучаються до політичної діяльності, у тому числі, до виборів. Наш закон таку можливість виключає, обмежуюсь лише комерційними - економічними, так би мовити, інтересами бенефіціарів. Так само в Україні не може бути лобізму в інтересах релігійних організацій".

За словами партнера адвокатського об'єднання "Лещенко, Дорошенко і партнери" Олександра Лещенка, особливість українського закону порівняно з тими, які діють в багатьох інших країнах, полягає в тому, що лобіювання обмежується лише впливом на осіб, які здійснюють правотворчу діяльність. "По суті, це тільки народні депутати. Лобіювання рішень Кабінету міністрів, інших органів влади чи судів законом не передбачено", - сказав він.

Згідно із законом, лобісти отримають право брати участь у роботі комітетів парламенту, виступати на їх засіданнях з представленням і обґрунтуванням потрібних законопроєктів. "І дуже важливо те, що вони зможуть навіть пропонувати готові тексти законопроєктів. У зв’язку з цим до закону про регламент Верховної Ради вносяться зміни, які дозволять зазначати лобістів, як авторів чи співавторів цих актів", - розповідає Лещенко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Кулуари в законі: навіщо Україна вирішила легалізувати лобістів

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація за новим законопроектом: що зміниться для жінок

Зброя на руках: чи поставить влада крапку в питанні легалізації

Відстрочка від мобілізації за новим законом: для кого хочуть залишити це право