RU  UA

Немає головного: чому безпекова угода зі США не дасть Україні бажаних гарантій

У положеннях підписаної 13 червня безпекової угоди між Україною і Сполученими Штатами немає чітких зобов’язань щодо вступу нашої країни до Північноатлантичного альянсу (НАТО). Це неможливо, доки триває війна.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт-міжнародник Станіслав Желіховський, коментуючи підписання сторонами двостороннього документа на полях саміту G7 в Італії.

Читайте також: Лідери G7 вирішили передати Україні $50 мільярдів доходів від заморожених активів РФ

Він зауважив, що всі підписані угоди не проходять через ратифікацію парламентами. Тож, кожна з 16 держав може вийти з такої угоди за рішенням її лідера.

"У положеннях угоди немає чітких зобов’язань США щодо вступу України до НАТО. Адміністрація Байдена ставиться до таких зобов’язань обережно", - пояснив експерт.

Також зауважив, що Україні під час саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні 9-11 липня, не слід очікувати запрошення на вступ.

"Сьогодні немає згоди між усіма країнами альянсу. Поки тривають бойові дії, жодних перспектив вступу в НАТО і ЄС не існує", - переконаний він.

Що стосується рішення лідерів країн G7 щодо виділення Україні гранту в розмірі 50 млрд доларів із коштів, отриманих від заморожених коштів РФ, то про використання тіла російських активів мова наразі не ведеться. Йдеться тільки про використання доходів від цих активів. Водночас, досягнення угоди щодо цих прибутків є кроком вперед, адже до останнього часу згоди в цьому питанні не було.

Візит президента Володимира Зеленського до Саудівської Аравії, можливо, мав на меті переконати керівництво цієї країни відвідати саміт, додав Станіслав Желіховський.

Раніше ми писали, як "Газовий" пакет санкцій ЄС проти РФ може вдарити по російській нафтогазовій галузі.

  • Вас також може зацікавити:

Гроші підуть на зброю: яку суму з заморожених активів Росії в ЄС щороку отримуватиме Україна

Росія щодня витрачає величезну суму на війну проти України

Санкції? Ні, не чули! Ціна на російську нафту перевищила цінову стелю ЄС