RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

23 вересня

Всі новини

Демонтаж Кримського мосту і не тільки: у Гаазі стартували нові слухання України проти РФ

Нові слухання за позовом України проти РФ у питанні морського права стартували у Постійній палаті міжнародного третейського суду в Гаазі.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Зазначається, що серед вимог у позові України - демонтаж Кримського мосту та припинення інших незаконних дій Росії в акваторії Чорного та Азовського морів.

На переконання позивача, РФ вирішила ігнорувати основоположні принципи, тому Україна прагне довести численні порушення російською стороною морського права і продемонструвати, що Росія не вільна його переписувати.

За словами посла з особливих доручень МЗС України Антона Кориневича, Москва "зневажає міжнародне право, намагаючись повернутися до часів СРСР, а до цього - Російської імперії".

"Чи може одна країна в односторонньому порядку вивести велику водойму, ціле море, з-під правового режиму, встановленого Морською конвенцією? Україна продемонструє, що відповідь на це питання може бути лише негативною", - наголосив він.

Натомість в РФ заявили, що претензії України "безпідставні та безперспективні", наголосивши, що, мовляв, Азовське море та Керченська протока - "внутрішні води" РФ, на які не поширюється дія Морської конвенції.

Коли суд може винести рішення у відповідній справі - поки що невідомо. Зазвичай, подібні процеси розтягуються на місяці та навіть роки, додає видання.

Раніше ми писали, що український президент Володимир Зеленський затвердив нову Стратегію морської безпеки.