RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Удар України по новій Держдумі: з'явився прогноз щодо наслідків

Визнання Верховною Радою Державної Думи РФ нелегітимною матиме в першу чергу політичні наслідки, а не дипломатичні.

Таку думку в коментарі "Апострофу" висловив фахівець з міжнародного права, доктор юридичних наук Олександр Мережко.

Мережко вважає, що визнання Верховною Радою нелегітимною нижньої палати російського парламенту - Держдуми - спричинить появу політичних наслідків у двосторонніх відносинах. Водночас дипломатичних наслідків може і не бути, каже юрист. При цьому Україна зможе укладати з Росією ті договори, які підписуються президентами і лише ратифікуються парламентами. У цьому випадку визнання Держдуми нелегітимною не повинно позначитися.

На думку фахівця, у зв'язку з цим не буде і змін у відносинах між РФ і третіми країнами. Він вважає, що всі відносини збережуться в тому вигляді, в якому існують зараз. "Швидше за все, все обмежиться політичними заявами. Поки західні країни визнають лише нелегітимність виборів у Криму, а не взагалі в Росії", - сказав Мережко. Він пояснив це тим, що Захід поки не хоче ставити Москву в глухий кут.

Водночас, сказав Мережко, українська ініціатива є правильною, оскільки не дозволить Росії легітимізувати анексію Криму за допомогою виборів у Криму, а також дасть Києву додатковий аргумент у разі майбутніх судових розглядів з Росією.

Нагадаємо, сьогодні у Верховній Раді розглянуть проект постанови про невизнання легітимності виборів у Держдуму РФ сьомого скликання.

Більше читайте на "Апострофі" в статті "Вибори в Держдуму РФ: чи зможе Україна зробити російський парламент нелегітимним"