RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Україні дали пораду, як вирішити важливу проблему з країною ЄС і уникнути провокацій Кремля

Україні варто активно захищати мови національних меншин, щоб уникнути проблем з інтеграцією в Європейський союз, а також позбавити Росію грунту для провокацій.

Про це "Апострофу" розповів оглядач-міжнародник Андрій Бузаров.

На його думку, незважаючи на маніпуляції темою угорців на Закарпатті в самій Угорщині в політичних інтересах, це не скасовує для України необхідності звертати увагу на мовні проблеми.

"Це принципово для України як для держави. Це принципово для європейського майбутнього України. Якщо ми хочемо зблизитися з європейським співтовариством, нам потрібно мовну політику вибудовувати з урахуванням копенгагенських критеріїв інтеграції в європейське співтовариство. Один з цих критеріїв – вирішення всіх проблем, пов'язаних з національними, мовними питаннями тощо", - стверджує експерт.

Він також вважає, що нинішня мовна політика України суперечить європейським нормам, а підхід до неї в цілому помилковий і небезпечний.

"Нам би слід було, на мій погляд, більш активно захищати мови національних меншин. Це вибило б ґрунт і в угорців, які спекулюють на цьому питанні, і в Путіна, який каже, що російська мова утискається.", - зазначає Бузаров.

У той же час, шансів на зміну ситуації небагато, оскільки консолідованої думки на цей рахунок у влади немає.

"Президент України [Петро Порошенко] займає одну позицію, як і Міністерство закордонних справ України. Міністр освіти [Лілія] Гриневич жорстку позицію зайняла, на жодні поступки вона йти не хоче. Праворадикальні політичні партії – "Свобода", "Правий сектор" – займають позицію ще жорсткіше, відстоюючи українську ідентичність. "Опозиційний блок" вважає, що це все спекуляція... Це в значній мірі ускладнює пошук консенсусу в суспільстві. І я думаю, на жаль, тенденції до поліпшення цього питання немає. Думаю, що ще в нас буде не одна проблема з угорцями, поляками й із іншими країнами", - резюмує оглядач.

Детальніше про мовне питання в Україні і пов'язані з ним зовнішньополітичні проблеми читайте в інтерв'ю експерта-міжнародника Андрія Бузарова "Апострофу": Україна може вибити грунт з-під Путіна і його "друзів", але вибрала небезпечний підхід.