RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Дипломат пояснив, чим шкідлива для України "паперова" дружба з Росією

Договір про дружбу і співробітництво з Росією на даний момент не має ніякого сенсу і тільки обмежує Україну в проведенні своєї зовнішньої політики.

Про це "Апострофу" розповів дипломат Богдан Яременко.

За його словами, аргументи про те, що цей договір необхідний Україні для міжнародних судів, не витримує критики.

"Цей договір – далеко не єдиний документ, в рамках якого Росія зобов'язана поважати територіальну цілісність України. Є статут ООН і маса інших документів. Крім того, факт анексії української території зафіксовано і засуджено рішеннями міжнародних організацій. Тобто він уже встановлений. Відповідно, будь-який суд без коливань встановить, що на момент анексії Договір про дружбу був чинним. Правда, що це змінює? З договором чи без нього, Росія анексувала частину України", - зазначає Яременко.

Більш того, на його думку, "паперова" дружба з РФ може і нашкодити Україні.

"Я не бачу жодного сенсу в існуванні цього документа. Наприклад, в ньому прописані зобов'язання не надавати свою територію третім країнам для здійснення дій, які можуть зашкодити безпеці договірної сторони. Це стримує нас у підготовці військових та інших операцій проти РФ", - додав Яременко .

Детальніше про рішення української влади розірвати договір про дружбу і співробітництво з Росією читайте в матеріалі "Апострофа": Україна розриває дружбу з Росією, але не повністю: що задумали у Порошенка.