RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Конфлікт на Азові: в Україні вказали на недостатню співпрацю з НАТО

Події на Азові показали недостатній конакт між Україною і НАТО.

Про це в інтерв'ю Euractiv сказав глава "Народного фронту" Арсеній Яценюк.

"Те, що відбулося в Азові, продемонструвало реальний брак співробітництва між Україною та НАТО. У нас є кілька трастових фондів з НАТО, у нас хороші відносини, але дійсно міцноий військовий зв'язок між Україною і НАТО не настільки сильний, як ми очікували", - сказав він.

Яценюк вважає, що потрібен механізм реагування в разі ескалації: "Це повинно бути справжньою підтримкою: як оборонною зброєю, так і в сфері кібербезпеки, політичної реакції, це повинно бути комплексним рішенням".

Глава "Народного фронту" нагадав, що нинішня адміністрація США прийняла рішення надати Україні "Джавеліни", попередня надала Україні 3 мільярди доларів кредитних гарантій і певну кількість нелетальної зброї: "Але, з огляду на ситуацію в Азові, найкращим виходом є те, що нам потрібно отримати від альянсу, країн-членів альянсу - броньовані кораблі для українського флоту".

Екс-прем'єр нагадав, що початковий план Путіна був захопити Маріуполь ще в 2014 році.

"Це одна з ключових промислових територій в Україні. Вони хотіли створити, як вони це називають, коридор, захопити Маріуполь, потім Херсон, Одесу, і вийти на Придністров'я. Це був початковий план, розроблений адміністрацією Путіна і його ФСБ. І вони вирішили повернутися до цієї початкової кілька днів тому ".

Яценюк зазначив, що Україна почала будувати морську базу в Азовському морі, щоб захистити українські кораблі.

"Ця база створюється відповідно до українського законодавства для захисту територіальної цілісності України і захисту вільного проходу через Керченську протоку. В Азові Росія базує 100 кораблів", - заявив він.

При цьому Яценюк зазначив, що Росія що почала блокувати перевезення вантажів не тільки українськими суднами, а й близько 50 кораблями під різними прапорами, в тому числі з країн ЄС,

"З одного боку, Росія вирішила продемонструвати свою військову силу, а з іншого - ізолювати Маріуполь, викликати соціальні і політичні заворушення, і таким чином дестабілізувати всю Україну напередодні президентських і парламентських виборів. Ідея була, дестабілізуючи Маріуполь, послати" ударні хвилі "по всій Україна ", - сказав він.

Голова "Народного фронту" впевнений, що ескалація була організована вищим командним складом Росії.

"Це була навмисна, попередньо організована ескалація за наказом вищого командного складу Російської Федерації, включаючи Путіним. У перехоплених переговорах згадується Путін:" Президент знає ", - підсумував Яценюк.