RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​Євросоюз зробив важливу заяву по саркофагу над ЧАЕС

Починаючи з сьогоднішнього дня Україна стає відповідальною за експлуатацію та обслуговування об'єкта "Укриття", зведеного над Чорнобильською атомною електростанцією.

Про це йдеться в повідомленні представництва Євросоюзу в Україні.

В ЄС нагадали, що союз став головним донором будівництва саркофага, виділивши на нього 431 млн євро.

"Відтепер Україна стає відповідальною за експлуатацію та обслуговування конструкції, а також за демонтаж первинного саркофага, швидко побудованого незабаром після аварії. ЄС також очікує якнайшвидшого завершення будівництва нового безпечного місця зберігання (Тимчасове сховище) використаного ядерного палива. Це буде ще одним великим кроком для перетворення епіцентру трагічної аварії 1986 року на стабільне і екологічно безпечне місце", - йдеться в повідомленні.

В ЄС нагадали, що в цілому починаючи з 1991 року Євросоюз витратив на допомогу Україні з питань ядерної безпеки близько 1 млрд євро. Масштабні двосторонні програми співробітництва з Україною обійшлися ЄС 480 млн євро.

Як повідомляв "Апостроф", президент Володимир Зеленський підписав указ, яким представив до нагороди трьох ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції.