RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Зеленського зробили важливу заяву по роботі української делегації в ПАРЄ

Українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), на думку представників партії "Слуга народу", повинна в першу чергу просувати інтереси України, а не акцентувати увагу на роботі в організації російської делегації.

Про це заявив майбутній нардеп і дипломат Богдан Яременко, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, завдання української дипломатії полягає не у виключенні Росії, а в просуванні тих резолюцій, які відповідають інтересам України.

"Ми на цьому і зосередимося - це можна робити і з Росією, і без Росії", - сказав Яременко в коментарі журналістам, відповідаючи на питання, наскільки доцільно призупинити роботу української делегації в ПАРЄ у відповідь на рішення про повернення делегації РФ.

Він зазначив, що Рада Європи "поставила під сумнів відданість принципам", і висловив жаль, що українську позицію підтримує невелика кількість держав.

"Значить, ми повинні адаптуватися до ситуації і шукати спосіб просувати свої інтереси. Наш інтерес - не в виключенні Росії, а в консолідації підтримки навколо наших поглядів. Ось цим і займаємося", - вказав Яременко.

За його словами, "стрільнути собі в ногу завжди можна", але це контрпродуктивно.

Майбутній нардеп зазначив, що українська делегація Верховної Ради восьмого скликання в ПАРЄ "часом свою важливу позитивну роботу неправильно акцентувала, дещо зміщувала акценти з політичною метою".

Яременко підкреслив, що ПАРЄ - це та площадка, де можна і потрібно домовлятися.

"ПАРЄ - організація парламентів. Там немає якоїсь однієї установки - йди, домовляйся, йди говори - у тебе завжди будуть перемоги і завжди будуть поразки. В одних випадках тебе будуть підтримувати, в інших - ти десь не дотягнеш. Це нормальна робота, і навколо неї не треба істерик", - зазначив політик.

За його словами, Україні потрібна ПАРЄ, оскільки вона встановлює стандарти в сфері прав людини.

"І нам ці стандарти треба вводити у себе в країні", - підкреслив Яременко.

Нагадаємо, як повідомляв "Апостроф", Росію було позбавлено права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи відразу після анексії українського Криму і початку військових дій на Донбасі в квітні 2014 року.

Незабаром вона зупинила сплату внесків до бюджету організації і влаштувала фінансовий шантаж ПАРЄ. Станом на червень 2019 року борг Росії перед бюджетом Ради Європи становив близько 75 млн євро, що викликало фінансову кризу в організації.

У ніч на 25 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію про зміну характеру санкційного механізму і запросила Росію повернутися до роботи в організації без обмежень права голосу, що викликало різку реакцію України - українська делегація вирішила припинити свою участь в організації, крім питань, пов'язаних з позбавленням повноважень російської делегації.

Представники делегацій України, Грузії, Польщі, Словаччини, Литви, Латвії та Естонії зачитали заяву про спільні дії в зв'язку з кризою в ПАРЄ, також вони готують спільну резолюцію у зв'язку зповерненням Росії в організацію. До них приєдналася делегація Швеції.

1 липня Комітет Верховної Ради у закордонних справах рекомендував парламенту призупинити участь у роботі ПАРЄ. 2 липня голова Верховної Ради Андрій Парубій скасував запрошення для ПАРЄ здійснювати спостереження за достроковими парламентськими виборами в Україні, що викликало різку реакцію організації. Делегація ПАРЄ терміново виїхала з України після заяви Парубія.