RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

Як поховати "Мінські угоди"? Названий небезпечний для Зеленського сценарій

У ході зустрічі в Парижі заступник голови Адміністрації президента Росії Дмитро Козак схиляв голову Офісу президента України Андрія Єрмака до поступок реалізації "Мінських угод". Наступна зустріч радників лідерів держав-членів "Нормандської четвірки" має відбутися в Берліні 9 лютого - у зв'язку з цим Банкова має непросте завдання.

"Апостроф" розбирався в тому, чи є вихід у команди Володимира Зеленського із цієї ситуації та з якими викликами може зіткнутися Офіс президента України.

Суддя Конституційного суду України у відставці Віктор Шишкін зазначає, що з погляду Конституції та законів України "Мінські угоди" не є міжнародними угодами і не накладають на Київ жодних зобов'язань.

Конституція України передбачає, що усі міжнародні угоди підлягають ратифікації Верховною Радою. У випадку з "Мінськом" жодної ратифікації не було, а "Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод" 2015 року та самі угоди 2014 року не є частиною національного законодавства.

За словами Шишкіна, українська влада може піти шляхом створення Тимчасової слідчої комісії парламенту та відкриття кримінальних справ проти осіб, причетних до підписання "Мінських угод" - насамперед, йдеться про Леоніда Кучму та Петра Порошенка, зазначає екс-суддя.

" "Мінськ" написано на шкоду українським інтересам. У ньому передбачено 20 зобов'язань для виконання Україною, 6 – для ОБСЄ, 2 – для "формувань" з ОРДЛО. Жодного зобов'язання не покладено на Росію. Леонід Кучма не мав права підписувати документ, який передбачає зміна державного устрою країни, надання окремим регіонам "особливого статусу" та прийняття нової конституції", - наголосив Шишкін.

Тим не менш, з урахуванням нинішніх внутрішніх та зовнішньополітичних реалій, малоймовірно, що Офіс президента може піти таким шляхом.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Мінський пасив: як Кремль хоче "нагнути" Україну руками Франції та Німеччини.